Wykonanie
Składniki:- 1 duża puszka
mleka kokosowego- 1 op. mrożonego rozdrobnionego
szpianaku- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- kawałek dyni- 1 łyżeczka
curry- 1 ząbek
czosnku- 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej-
sól i
pieprz-
oliwaSposób przygotowania:1.
Kaszę gotujemy w 1,5 szklance osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy zmiażdżony
czosnek, następnie dodajemy rozmrożony
szpinak, wlewamy
mleko kokosowe, doprawiamy do smaku
curry, gałką,
solą i
pieprzem, smażymy, aż masa lekko zgęstnieje.2.
Dynię kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką
oliwy i układamy na blaszkę z folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż zmięknie.3.
Kaszę wrzucamy do
szpinaku, chwilę podgrzewamy, aż wchłonie trochę płynu, mieszamy z upieczoną
dynią, przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.Inspiracja:wegetarianka