Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 30g
kakao- 140g
mąki pszennej- 1/2 łyżeczki
sody- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej w proszku- 2
jajka- 3/4 szklanki
mleka- 3/4 szklanki
cukru- 80g
gorzkiej czekolady- 1 łyżka
likieru kawowego lub ekstraktu w
wanilii- 6 łyżek
oleju*na krem- 250g
serka mascarpone- 300ml
śmietany 36%Sposób przygotowania:1. Wieczór wcześniej podgrzewamy
śmietanę z 180g
chałwy, aż się rozpuści, następnie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.2. W łaźni
wodnej rozpuszczamy
czekoladę, lekko studzimy.3. W misce mieszamy trzepaczką kuchenną
mleko z
olejem,
jajkami,
cukrem,
likierem (wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej), stopniowo wlewamy
czekoladę. Następnie wsypujemy wcześniej wymieszaną
mąkę z
sodą, proszkiem,
kawą i
kakao, mieszamy trzepaczką do połączenia składników.4. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami, nalewamy ciasto, prawie do pełna foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na ok. 25 min. Gotowe studzimy na kratce.5.
Mascarpone miksujemy z wcześniej przygotowaną
śmietaną chałwową. Cukierniczą szprycą do kremu dekorujemy wystudzone babeczki, posypujemy pozostałą
chałwą i chłodzimy w lodówce.Inspiracja:MojeWypieki