Wykonanie
Te muffinki są bardzo
czekoladowe i obłędnie smaczne. Dzięki dodatkowi
kawy i
cukru z prawdziwą
wanilią mają cudowny aromat. Do wypieku polecam użyć
gorzką czekoladę z minimalnie 70 % zawartością
kakao, taka jest najzdrowsza i najsmaczniejsza do tego typu wypieków. Polecam ją z jeszcze jednego powodu....jest afrodyzjakiem, a Walentynki zbliżają się wielkim krokiem, więc możecie dodać do muffin, o 3-4 kostki więcej niż przewidziane jest w przepisie. :)

Składniki:Suche:1 3/4 szklanki
mąki pszennej (szklanka 250 ml)3/4 szklanki
białego cukru2 płaskie łyżki gorzkiego
kakao1 łyżka
rozpuszczalnej kawy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody1 łyżeczka
cukru z prawdziwą
waniliąMokre:1
jajko1 1/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
aromatu pomarańczowego1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady (ja użyłam 90 %
kakao)

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche. W drugiej misce roztrzepujemy wszystkie składniki mokre. Miskę z mokrymi składnikami dodajemy do miski ze składnikami suchymi. Mieszamy niedbale i szybko, tylko do nawilżenia się składników. Schłodzoną
czekoladę siekamy na drobną kosteczkę. Dorzucamy do ciasta i mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami, jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy ich smarować. Wlewamy ciasto do wysokości 3/4 papilotek/foremek i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół). Pieczemy około 20-25 minut. Smacznego!