ßßß
Składniki:400 g mielonej łopatki wołowejpuszka fasoli pintopuszka pomidorówczerwona paprykaszalotka2 ząbki czosnku2 papryczki piri piri z zalewypół łyżeczki chilli w płatkach1/3 łyżeczki kuminu1/3 łyżeczki mielonej kolendry1/3 łyżeczki słodkiej papryki200 ml wody lub bulionusól, pieprzoliwaDo podania:pszenne tortille lub ryżjogurt naturalny lub kwaśna śmietanaświeża kolendraSzalotkę, czosnek i piri piri drobno posiekać i usmażyć aż czosnek będzie brązowawy na 2 łyżkach oliwy (z piri piri wyciągnąć pestki). Dodać mięso mielone i smażyć na mocny ogniu aż będzie brązowe, następnie dodać pomidory i wodę, dusić ok. 30 minut - aż z pomidorów powstanie sos, a mięso będzie miękkie. Fasolę odcedzić i opłukać, paprykę umyć i pokroić w sporą kostkę. Dodać do mięsa, doprawić i dusić aż papryka zmięknie. Można podać w miseczce, w towarzystwie ryżu lub tortilli lub odparować nieco sos i użyć jako farszu do tortilli.