Wykonanie
Dziś znów skręcamy w stronę Dalekiego Wschodu z przepisem na
kaczkę w mandarynkach. Ważnym składnikiem tego dania jest
sos rybny. Kupiliśmy go trochę w ciemno, nie bardzo wiedząc czego się spodziewać. Dopiero po dokonaniu zakupu doczytaliśmy z czego powstaje ten sos i troszkę się wystraszyliśmy. Jednak wizja
sardeli gnijących w beczkach na słońcu tak długo, aż staną się płynne (!!!) nie zachęca. Kiedy zebraliśmy się na odwagę i otwarliśmy butelkę, okazało się, ze sos pachnie jak... zupka chińska. Czy może raczej że to właśnie ten sos nadaje charakterystyczny zapach tym zupkom.Składniki na porcję dla 2 osób:2
filety z piersi kaczki2
mandarynki80 ml soku z
mandarynek125 ml
wody3 łyżki
cukru trzcinowego lub palowego1 łyżka
soku z limonki1 łyżeczka
sosu rybnego1 gwiazdka
anyżu (badianu)pół
czerwonej papryki2 łyżki
pszennej mąkiłyżeczka
solipół łyżeczki suszonych
płatków chilliolejlistki
mięty do przybraniaOpcjonalnie:
dymka do dekoracji
Mandarynki sparzyć, wykroić kilka pasków skórki i odfiletować cząstki tak żeby nie było białych błonek. W niedużym rondelku ugotować
syrop z
cukru i
wody z dodatkiem skórki z
mandarynki, dodaj
sok z limonki i
mandarynki,
sos rybny,
anyż i drobno posiekaną
paprykę, gotuj
póki nie zgęstnieje.Na talerzy połączyć
mąkę,
sól i
płatki chilli. Umyte i osuszone piersi z
kaczki obtoczyć w mieszance i smażyć na
oleju na średnim ogniu skórką do dołu ok.10 minut i jeszcze 5 minut po odwróceniu. Zając z patelni, zostawić na kilka minut żeby odpoczęło, a następnie pokroić w dość grube plastry, ułozyć na talerzu, polać sosem i ozdobić
miętą i cząstkami
mandarynki.