Wykonanie
Najszybsze i najłatwiejsze brownie - bez
mąki, bez
nabiału, bez
orzechów!Alergicy mogą zacząć zacierać ręce :)Jest to bardzo specjalne ciasto. Jak wiecie na co dzień jem
jajka,
mleko itp. a na Ciasto w Miasto miało być wegańsko... Ile czasu spędziłam w kuchni i ile zakalców przyrządziłam :) wiem tylko ja i najbliżsi! To oni jedli, słuchali i wspierali - za co bardzo DZIEKUJĘ!Efektem tego pysznego eksperymentu jest
czekoladowe brownie z
fasoli:
Składniki na ciasto:
fasola czerwona z puszki (można też samemu ugotować) 250 g3 łyżki musu z dyni (
dynie pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach)35-40 g
mleka kokosowego w proszku (dostępne np. w Carrefour na dziale "Kuchnie Świata")1/2 szklanki
mleka sojowego lub
ryżowego1/2 szklanki
cukru3-4 czubate łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaświeże liście
melisy do dekoracjiSkładniki na polewę:3-4 czubate łyżki
kakao1/3 szklanki
mleka sojowego lub
ryżowego1/3 szklanki
cukru3 czubate łyżki
margaryny roślinnej
Fasolę z puszki należy opłukać z zalewy i zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w blenderze. Ja całe ciasto miksowałam, ale można też przygotować je tradycyjnie mieszając.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy/miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30-40 minut.* Uwaga! Ciasta nie jest dużo. Z tej ilości starcza na blachę wielkości około 24x24 cm** inspirację do przepisu wzięłam ze strony Dietetycznych Sióstr! czyli TU!Na "Ciasto w Miasto" przygotowałam trzy wersje tego ciasta:klasyczne
czekoladowe - jak w przepisie powyżej
pomarańczowe - do masy na ciasto dodałam
skórkę pomarańczową kandyzowaną - 4 łyżeczki a do polewy zamiast
mleka soku pomarańczowego + skórka na dekorację
chilli - zarówno do masy jak i do polewy dodałam sproszkowanej
papryczki chilli - do masy 1/2 łyżeczki a do polewy szczypta :)
SMACZNEGO!