Wykonanie
Ostatni przepis na pizzę była na słodko, z moim ulubionym zestawem banan+
masło orzechowe [ klik]Teraz kolejne ulubione połączenie:
szpinak,
kurczak i
sery. Dużo
serów. Kupne pizze ze swoimi "pół platerka camemberta+ ledwo dostrzegalny lazur" mogą się schować. No i ta satysfakcja, że wiemy dokładnie, co ląduje na naszym talerzu...My recent pizza recipe was sweet, with my favorite duet:
banana + peanut butter [click] . Now, it's
time for my second best taste: spinach, chicken and cheese. A lot of cheese. Much better
than resteurant pizza which usually doesn't contain
more than few slices of blue cheese. And don't forget about satisfaction that you know exactly what you eat...Składniki na spód / ingredients for dough:-1/3 szklanki
mąki orkiszowej razowej / 1/3 cup spelt
flour-1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej / 1/3 cup wholewheat
flour-1/3 szklanki
mąki pszennej / 1/3 cup wheat
flour-1/3 opakowania suchych
drożdży( ok.2-3 g)/ 1 tsp yeast-powder-1/4 szklanki ciepłej
wody / 1/4 cup warm water-łyżka
oliwy / 1 Tbls
olive oilNa wierzch / for topping:-łyżeczka
przecieru pomidorowego / 1 tsp tomato puree-250 g
mrożonego szpinaku / 9oz frozen spinach-kilka różyczek
brokułów / few pieces broccoli-100 g
piersi z kurczaka / 3.5oz boneless chicken breast- pół krążka
camemberta / half
camembert- 60 g pokruszonego
sera z niebieską pleśnią / 2.5oz blue cheese- 60 g pokruszonej
fety / 2oz
feta cheese- 100 g tartej
mozzarelli / 3.5oz grated
mozzarella-
sól,
czosnek / salt, garlicSkładniki na spód(
mąki,
drożdże,
sól i
cukier) dokładnie wymieszać, przesiać do miski i powoli dolewając
wody z
oliwą zagniatać ciasto( najlepiej min.5 min) Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5 h.Gdy ciasto wyrośnie, cienko rozwałkować je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej
oliwą. Rozsmarować na nim
przecier pomidorowy wymieszany z 2 łyżkami
wody. Na to nałożyć kolejno startą
mozzarellę, połowę pozostałych
serów, odsączony
szpinak doprawiony
pieprzem i
czosnkiem,
brokuły, podsmażone kawałki
kurczaka oraz resztę
serów. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(długość pieczenia zależy od grubości pizzy, najlepiej obserwować, kiedy się rumieni).
Make a dough- In large mixing bowl, combine all types of
flour, yeast and salt. Blend in water and
olive oil Stir by hand vigorously until all ingredients are well mixed( at least 5 minutes). Place bowl in warm place and let rise for about 1.5 hour.Roll the dough, top with tomato puree( combined with 2 Tbls water).
Than put grated
mozzarella, half blues cheese,
camembert and
feta, drained spinach( seasoned with garlic and salt), broccoli, diced and cooked chicken and again blue cheese,
camembert and
feta. Bake for about 25 minutes in oven preheated to 350F.