Wykonanie

Nie jest to moje pierwsze podejście do musaki. Ile to już wersji wypróbowałam… z
ziemniakami, bez
ziemniaków, najróżniejsze proporcje mięsa/pomidorów/bakłażana, kilka wersji beszamelu.Ta jak dotąd wyszła najlepsza. Nie za dużo
mięsa, idealnie doprawiona, z puszystą pierzynką dzięki dodatkowi ubitego
jajka. I koniecznie dużo
sera!Polecam ten przepis zarówno jeśli uwielbiacie
bakłażana, jak i w sytuacji gdy jeszcze się do niego nie przekonaliście- bardzo możliwe, że zamienicie zdanie( moja siostra zmieniła!)Składniki( 3-4 porcje)-2 małe
bakłażany-2 łyżki
oliwySos pomidorowy:-250 g
mielonego mięsa( użyłam z
indyka)-1
cebula-kartonik( 500 g)
przecieru pomidorowego-duży
pomidor-
pieprz,
czosnek,
zioła prowansalskie,
cynamon,
sólBeszamel:-szklanka
mleka-łyżka
mąki ziemniaczanej-łyżka
masła-
jajko-3 łyżki tartego
parmezanu-
sól i
pieprzDodatkowo:-spora garść
żółtego seraBakłażana pokroić w plasterki, natrzeć
solą i odstawić na minimum pół godziny. Następnie odlać sok i przy pomocy pędzelka posmarować je
oliwą. Piec ok. 0,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.W międzyczasie przygotować:-
sos pomidorowy : pokrojoną
cebulę podsmażyć na patelni, dodać
mielone mięso. Gdy
mięso przestanie być surowe, dodać
przecier pomidorowy oraz pokrojonego
pomidora. Przyprawić
czosnkiem,
pieprzem,
cynamonem,
ziołami prowansalskimi oraz
solą. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje( można dodać łyżeczkę
mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie
wody)-beszamel :
mleko zagotować. Dodać łyżkę
masła oraz
mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie
wody. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do powstania konsystencji budyniu. Wtedy ściągnąć beszamel z ognia, doprawić i dodać starty
parmezan oraz rozbełtane
żółtko,dokładnie wymieszać. Osobno ubić
białko, połączyć z beszamelemW naczyniu żaroodpornym układać warstwami plasterki
bakłażana i
sos pomidorowy. Na górę wyłożyć beszamel, posypać
startym serem. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Warto przygotować danie wcześniej, a
potem je odgrzać- smakuje jeszcze lepiej!***In EnglishIngredients (3-4 portions)-2 small eggplants-2 Tbls of
olive oilTomato sauce:-250g minced meat (I used turkey)-1 onion-1 can tomato puree-large tomato-pepper, garlic, herbs de Provence, cinnamon, saltBéchamel Sauce:-a glass of milk-1 Tbls cornstarch-1 Tbls butter-1 egg-3 Tbls grated
Parmesan cheese-salt and pepperIn addition:-a large handful of yellow cheeseCut eggplants into slices, rub with salt and let stand for at least half an hour. Then
pour off the juice and using a brush coat them with oil. Bake for about 30 minutes in an oven preheated to 350 F.In the meantime, prepare:-tomato sauce: Fry the chopped onion in a pan, add the minced meat. When the meat is no longer raw, add the tomato puree and diced tomato. Season with garlic, pepper, cinnamon, herbes de Provence and salt. Simmer over low heat until the sauce thickens (you can add a teaspoon of cornstarch dissolved in a little water)- Bechamel sauce: Boil the milk. Add a tablespoon of butter and cornstarch dissolved in a little water. Heat, stirring constantly until the consistency becomes like
pudding. Then take sauce from heat, season and add the grated
parmesan cheese and a lightly beaten egg yolk, mix thoroughly. Separately, whip the egg white, combine gently with bechamel sauceIn the casserole dish place the layers of sliced eggplant and tomato sauce. On the top place the white sauce, sprinkle with grated cheese. Bake for about 40 minutes in 350 F . You may prepare the dish few hours before eating and then reheat it- tastes even better!
