Wykonanie
Sałatka dość pospolita i typowo wiosenna. Bardzo lubię listki
młodej botwinki , mają lekko słodkawysmak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek lub zup.

Składniki na 2 porcje1
cukinia4-5
szparagów1
czerwona cebula1 pęczek
natki botwiny ( listki muszą być
młode)
koperek kilka gałązek
szczypior gruby
sól pieprz do smaku1 łyżeczka
octu ryżowego lub sok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
cukru3 łyżki
oleju lub
oliwyWykonanie- Umyte listki
botwinki z blanszować.Pokroić w paski-
Szparagi odciąć czubki , ok 8 cm , oczyścić z włókien , zblanszować. Przekroić na 4 części w z dłuż.- Umytą
cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.-
Koperek ,
szczypior posiekać, może być grubo ,
cebulę pokroić w pół talarki.- Warzywa przełożyć do dużej miski , wymieszać. Doprawić
solą ,
pieprzem,
octem i
cukrem.dokładnie wymieszać . Na koniec
sałatkę polać
oliwą , zamieszać .Podawać jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie z dodatkiem
bagietki lub paluchówfrancuskich

To jest mój pigwowiec . Mam nadzieje że jak co rok
będę miała z niego kilkanaście słoiczków
dżemu i sokdo zimowej
herbatki.