Wykonanie
Macie ochotę na tradycyjny obiad z domieszką czegoś nowego? Jeżeli tak, to dobrze trafiliście ;) Danie jest pyszne, zdrowe i łatwe do zrobienia.-
oliwa do smażenia-3
korzenie selera-3 łyżki
mleka-3-4 łyżki
masła-podwójny
filet z kurczaka-2 duże
pomidory-ok. 3
rzodkiewek-pół
cebuli-
sos jogurtowo-czosnkowy sałatkowy-
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
bazylia,
oregano,
tymianek,
sezam* danie dla 2 osób
Selery dokładnie myjemy i obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy we wrzątku aż zmiękną.Rozdzielamy
piersi kurczaka, myjemy w chłodnej wodzie i nożem do
mięsa dzielimy je wzdłuż, by powstały dosyć cienkie paski
mięsa. Z obu stron obsypujemy je
przyprawą do kurczaka,
bazylią,
oregano,
tymiankiem,
solą,
pieprzem i
sezamem (dociskamy go palcami, by lepiej trzymał się
mięsa). Smażymy na rozgrzanej
oliwie z obu stron, aż
kurczak się zarumieni.Miękkie kawałki
selera wyjmujemy z
wody i wkładamy do blendera. Dodajemy
mleko,
masło,
sól i
pieprz. Włączamy sprzęt i czekamy, aż uzyskamy odpowiednią dla puree konsystencję ;)
Pomidorki i
rzodkiewkę myjemy.
Pomidorki kroimy na kawałki, a
rzodkiewki na cienkie plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa mieszamy z sosem do sałatek i
przyprawami (
bazylia,
pieprz).Enjoy! :)
Mmm, uwielbiam tradycyjną
pierś z kurczaka z pyszną, lekką
sałatką. A Wy? Wolicie pospolite potrawy, czy coś bardziej wyszukanego?