Wykonanie

Składniki :1
pierś kurczaka150 g
mąki + do obsypania
kurczaka2
jajka100 ml
śmietany 36 %kilka łyżek
wodypół pęczka posiekanej
kolendry2 łyżeczki
pieprzu ziołowegosólSalsa :2
pomidorypół
papryczki chilipół
czerwonej cebulisok z połowy
limonki3 ząbki
czosnkupół pęczka posiekanej
kolendrysól,
pieprzPrzygotowanie :
Jajka roztrzepuję, dodaję 150 g
mąki i
śmietanę - miksuję, dodaję
wodę, tyle by ciasto miało konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Dodaję posiekaną
kolendrę oraz
sól i
pieprz.
Kurczaka kroję w paski. Obtaczam w
mące i zanurzam w cieście.Na patelni rozgrzewam
olej , na wysokość około 2-3 cm.Układam
kurczaka i smażę aż panierka będzie złota a
kurczak usmażony.Po zdjęciu z patelni, odsączam z nadmiaru tłuszczu ( na ręczniku papierowym).Salsa :Z
pomidorów zdejmuję skórę, pozbywam się pestek. Miąższ kroję w kostkę.Siekam
czosnek i
chili i
cebulę.Dodaję do
pomidorów, doprawiam posiekaną
kolendrą,
sokiem z limonki,
solą i
pieprzem.Smak pikantnej salsy idealnie współgra z
kurczakiem. Dlatego polecam, nawet tym, którzy za pikantnymi
smakami nie przepadają.

Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety Palce lizać sprzed kilku lat.