Wykonanie


Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi ....Składniki :( proporcje składników uzależnione od liczby osób...)
udziec indyczy bez skóry, kości 60 dkg1
papryka czerwona10
pieczarekkawałek
boczku wędzonego surowego2
cebule1 słoiczek
koncentratu pomidorowego250 ml
śmietany 18 procent300 ml
bulionu warzywnegoczosnek granulowany
papryka słodkapapryka ostramajeranektymianekszczypta
imbiru2 szczypty
vegety2 łyżki
przyprawy do gulaszu
sól,
pieprzolejkluski śląskiePrzygotowanie:Udźca myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym
oleju, przyprawiamy
solą i
pieprzem.Przekładamy do granka, zalewamy
bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę.Dodajemy
przyprawę do gulaszu,
paprykę słodką, ostrą,
majeranek,
tymianek.Dusimy 40 minut.
Boczek,
pieczarki i
paprykę kroimy w grubą kostkę.Dodajemy
boczek,
pieczarki,
paprykę,
koncentrat pomidorowy,
vegetę,
imbir.Dusimy kolejne 40 minut.Dodajemy
śmietanę, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.Podajemy z kluskami śląskimi, choć bardzo dobrze pasowałyby placki ziemniaczane lub
makaron.Smacznego :)