ßßß Cookit - przepis na Na rogrzanie ...

Na rogrzanie ...

nazwa

Wykonanie

Gulasz po węgiersku z kluskami śląskimi ....
Składniki :
( proporcje składników uzależnione od liczby osób...)
udziec indyczy bez skóry, kości 60 dkg
1 papryka czerwona
10 pieczarek
kawałek boczku wędzonego surowego
2 cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
250 ml śmietany 18 procent
300 ml bulionu warzywnego
czosnek granulowany
papryka słodka
papryka ostra
majeranek
tymianek
szczypta imbiru
2 szczypty vegety
2 łyżki przyprawy do gulaszu
sól, pieprz
olej
kluski śląskie
Przygotowanie:
Udźca myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy do granka, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodajemy przyprawę do gulaszu, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek.
Dusimy 40 minut.
Boczek, pieczarki i paprykę kroimy w grubą kostkę.
Dodajemy boczek, pieczarki, paprykę, koncentrat pomidorowy, vegetę, imbir.
Dusimy kolejne 40 minut.
Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Podajemy z kluskami śląskimi, choć bardzo dobrze pasowałyby placki ziemniaczane lub makaron.
Smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/10/na-rogrzanie.html