ßßß Cookit - przepis na Pijana karkówka w asyście warzyw

Pijana karkówka w asyście warzyw

nazwa

Wykonanie

Inspiracją w znaczącym stopniu był przepis znaleziony na stronie Paka smaku (klik)
Składniki :
4 rozbite kotlety karkowe
50 ml whisky ( u mnie Grant's Cask editions)
1 łyżka miodu
1 czubata łyżeczki chili
3 plasterki świeżego imbiru
sól, pieprz
olej do posmarowania grilla
Cukinia :
1 cukinia
2 czubate łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka musztardy farncuskiej
łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
świeża bazylia
pieprz
Marchewka:
1 duża marchewka
łyżka masła
1 łyżeczka cukru brązowego
+ grillowane pity oraz tzatziki
Przygotowanie :
Whisky mieszam z miodem, chili, imbirem, solą i pieprzem. Wkładam kotlety do marynaty i chowam do lodówki na około 60 minut.
Cukinię myję i za pomocą obieraczki do warzyw tnę ją na wstążki.
Gotuje wodę ( w czajniku), przelewam wrzątek do miski-garnka i wrzucam moje wstążki z cukinii na około 1-2 minuty. Następnie przekładam je do zimnej wody na również około 2 minuty.
Bazylię siekam i posypuje odsączoną cukinię.
Przygotowuje sos : jogurt mieszam z musztardą, miodem, czosnkiem, skórką oraz pieprzem.
Cukinię będę polewać sosem przed podaniem.
Marchewkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki przygotowuje wstążki.
Na patelni rozgrzewam masło, dodaję cukier i wkładam marchewkę, chwile podsmażam na małym ogniu, mieszając aż marchewka lekko zmięknie. Zdejmuję z patelni.
Rozgrzewam grill elektryczny, smaruje go olejem i układam odsączone z marynaty kotlety, grilluje około 20 minut.
Podaje : karkówkę, wstążki z marchewki, wstążki z cukinii polane sosem, grillowaną pitę oraz tzatziki.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/10/pijana-karkowka-w-asyscie-warzyw.html