Wykonanie

Inspiracją w znaczącym stopniu był przepis znaleziony na stronie Paka smaku (klik)Składniki :4 rozbite kotlety karkowe50 ml
whisky ( u mnie Grant's Cask editions)1 łyżka
miodu1 czubata łyżeczki
chili3 plasterki świeżego
imbirusól,
pieprzolej do posmarowania grilla
Cukinia :1
cukinia2 czubate łyżki
jogurtu greckiegołyżeczka
musztardy farncuskiejłyżeczki
miodu1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytryny1 przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnkuświeża
bazyliapieprzMarchewka:1 duża
marchewkałyżka
masła1 łyżeczka
cukru brązowego+ grillowane
pity oraz tzatzikiPrzygotowanie :
Whisky mieszam z
miodem,
chili,
imbirem,
solą i
pieprzem. Wkładam kotlety do marynaty i chowam do lodówki na około 60 minut.
Cukinię myję i za pomocą obieraczki do warzyw tnę ją na wstążki.Gotuje
wodę ( w czajniku), przelewam wrzątek do miski-garnka i wrzucam moje wstążki z
cukinii na około 1-2 minuty. Następnie przekładam je do zimnej
wody na również około 2 minuty.
Bazylię siekam i posypuje odsączoną
cukinię.Przygotowuje sos :
jogurt mieszam z
musztardą,
miodem,
czosnkiem, skórką oraz
pieprzem.
Cukinię będę polewać sosem przed podaniem.
Marchewkę obieram, a następnie za pomocą obieraczki przygotowuje wstążki.Na patelni rozgrzewam
masło, dodaję
cukier i wkładam
marchewkę, chwile podsmażam na małym ogniu, mieszając aż
marchewka lekko zmięknie. Zdejmuję z patelni.Rozgrzewam grill elektryczny, smaruje go
olejem i układam odsączone z marynaty kotlety, grilluje około 20 minut.Podaje :
karkówkę, wstążki z
marchewki, wstążki z
cukinii polane sosem, grillowaną
pitę oraz tzatziki.