ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w kolorze czerwieni

Polędwiczka w kolorze czerwieni

nazwa

Wykonanie

Część przepisu zaczerpnęłam z stąd - klik.
Składniki :
polędwiczka wieprzowa długa
300 g mrożonej żurawiny ( żurawiny wcześniej nie rozmrażałam)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 czubate łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
chili w płatkach ( młynek)
1 łyżka tymianku suszonego
1 szczypta imbiru
1 szczypta cynamonu
1 szczypta szałwii
1 szczypta rozmarynu
1 szczypta estragonu
sól
olej
Przygotowanie :
Polędwiczkę w całości solę.
Do miski wsypuje : chili, tymianek, imbir, cynamon, szałwię, rozmaryn, estragon i wlewam odrobinę oleju by uzyskać gęstą konsystencję. Mieszam.
Nacieram mięso. Wkładam je do miski i skrapiam olejem.
Cebulę i czosnek drobno siekam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
Obsmażam mięso na patelni , około 2-3 minuty z każdej strony.
Zdejmuję mięso z patelni, i wkładam na nią cebulę i czosnek, smażę aż cebula będzie szklista.
Dodaję 300 g żurawiny, miód, ocet, bulion , wszystko mieszam i czekam aż się zagotuje.
Zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego wkładam mięso i zalewam mieszanką z patelni.
Wstawiam do piekarnika ( bez przykrywki) na 20 minut, kontrolując po ok 13 stopień wypieczenia mięsa.
Po upieczeniu, mięso kroję w plastry, polewam sosem i podaję z ryżem.
Danie poprzez żurawinę jest stosunkowo wytrawne, kwaskowe . Jeśli wolicie wersję słodszą można dodać więcej miodu, lub złagodzić kwasowość poprzez dodanie słodkich jabłek.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2015/01/poledwiczka-w-kolorze-czerwieni.html