ßßß
Część przepisu zaczerpnęłam z stąd - klik.Składniki :polędwiczka wieprzowa długa300 g mrożonej żurawiny ( żurawiny wcześniej nie rozmrażałam)1 duża cebula3 ząbki czosnku3 czubate łyżki płynnego miodu1/2 szklanki bulionu drobiowego1 łyżeczka octu balsamicznegochili w płatkach ( młynek)1 łyżka tymianku suszonego1 szczypta imbiru1 szczypta cynamonu1 szczypta szałwii1 szczypta rozmarynu1 szczypta estragonusólolejPrzygotowanie :Polędwiczkę w całości solę.Do miski wsypuje : chili, tymianek, imbir, cynamon, szałwię, rozmaryn, estragon i wlewam odrobinę oleju by uzyskać gęstą konsystencję. Mieszam.Nacieram mięso. Wkładam je do miski i skrapiam olejem.Cebulę i czosnek drobno siekam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.Obsmażam mięso na patelni , około 2-3 minuty z każdej strony.Zdejmuję mięso z patelni, i wkładam na nią cebulę i czosnek, smażę aż cebula będzie szklista.Dodaję 300 g żurawiny, miód, ocet, bulion , wszystko mieszam i czekam aż się zagotuje.Zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 5 minut.Do naczynia żaroodpornego wkładam mięso i zalewam mieszanką z patelni.Wstawiam do piekarnika ( bez przykrywki) na 20 minut, kontrolując po ok 13 stopień wypieczenia mięsa.Po upieczeniu, mięso kroję w plastry, polewam sosem i podaję z ryżem.Danie poprzez żurawinę jest stosunkowo wytrawne, kwaskowe . Jeśli wolicie wersję słodszą można dodać więcej miodu, lub złagodzić kwasowość poprzez dodanie słodkich jabłek.