Wykonanie

Część przepisu zaczerpnęłam z stąd - klik.Składniki :polędwiczka wieprzowa długa300 g mrożonej
żurawiny (
żurawiny wcześniej nie rozmrażałam)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku3 czubate łyżki płynnego
miodu1/2 szklanki
bulionu drobiowego1 łyżeczka
octu balsamicznegochili w płatkach ( młynek)1 łyżka
tymianku suszonego1 szczypta
imbiru1 szczypta
cynamonu1 szczypta
szałwii1 szczypta
rozmarynu1 szczypta
estragonusólolejPrzygotowanie :Polędwiczkę w całości
solę.Do miski wsypuje :
chili,
tymianek,
imbir,
cynamon,
szałwię,
rozmaryn,
estragon i wlewam odrobinę
oleju by uzyskać gęstą konsystencję. Mieszam.Nacieram
mięso. Wkładam je do miski i skrapiam
olejem.
Cebulę i
czosnek drobno siekam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.Obsmażam
mięso na patelni , około 2-3 minuty z każdej strony.Zdejmuję
mięso z patelni, i wkładam na nią
cebulę i
czosnek, smażę aż
cebula będzie szklista.Dodaję 300 g
żurawiny,
miód,
ocet,
bulion , wszystko mieszam i czekam aż się zagotuje.Zmniejszam ogień i pod przykryciem duszę około 5 minut.Do naczynia żaroodpornego wkładam
mięso i zalewam mieszanką z patelni.Wstawiam do piekarnika ( bez przykrywki) na 20 minut, kontrolując po ok 13 stopień wypieczenia
mięsa.Po upieczeniu,
mięso kroję w plastry, polewam sosem i podaję z
ryżem.Danie poprzez
żurawinę jest stosunkowo wytrawne, kwaskowe . Jeśli wolicie wersję słodszą można dodać więcej
miodu, lub złagodzić kwasowość poprzez dodanie słodkich
jabłek.