ßßß Cookit - przepis na Gulasz vel leczo

Gulasz vel leczo

Wykonanie

« Sałatka wiosenna
Pyszna Sałatka »
To miał być Gulasz dla 15 gości, wyszło po prostu leczo :)
LECZO
- 2 kg wieprzowiny
- 1/2 kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5 obranych pomidorów (u mnie 1,5 opakowania koktajlowych pomidorków)
- 5 papryk
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka bulionu w proszku
- szczypta tymianku
- liść laurowy
- 2 kiełbaski
- kawałek słoniny
- sól
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Posiekaj czosnek, pomidory i paprykę. Cebule i kiełbaski pokrój na kawałki. Na pokrojonej słonince podsmaż cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i smaż, aż zrobi się jasne. Zdejmij garnek z ognia, dodaj czosnek, pomidory, paprykę, sól, bulion, liść laurowy i paprykę w proszku. Wymieszaj i zalej wodą. Gotuj 45 minut na małym ogniu, aby gulasz lekko bulgotał. Od czasu do czasu mieszaj i wlewaj wodę, jeśli potrzeba. Spróbuj, czy mięso jest miękkie - jeśli nie, gotuj jeszcze 20 minut. Mąkę wymieszaj z 5 łyżkami wody, wlej do gulaszu, gotuj 20 sekund, mieszając. Dodaj kiełbasę i tymianek. Zgaś ogień, gulasz przykryj, odstaw na 10 minut. Podawaj z wiejskim chlebem.
źródło: Pascal Brodnicki
piątek, 21 marca 2008, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/03/Gulasz-vel-leczo.html