Wykonanie
I jeszcze raz na słodko ;) Okazało się, że mam troszkę za duże
gruszki i było ich za dużo w stosunku do ciasta, ale to nic :) Muffiny i tak były bardzo smaczne :) Tylko jakoś nie czułam tego
imbiru, a liczyłam na niego... Chociaż nie wiem
czemu, bo Myniolinka wcale nie pisała o tym, że go czuć, po prostu sobie ubzdurałam ;)
składniki na 12 normalnych i 15 mini muffinek:- 2 szkl
mąki- 1/4 szkl
cukru + 2 łyżki do posypania- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 łyżeczki
cynamonu- 0,5 łyżeczki
imbiru- 2-3 krople aromatu z gorzkich
migdałów- 1
jajko- 1/4 szkl
oleju- 2/3 szkl
mleka- 3
gruszki- 2 łyżki
płatków migdałowychRozgrzać piekarnik do 200°C. W jednej misce wymieszać
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
cynamon,
imbir i obrane i pokrojone w kostkę
gruszki. W drugim wymieszać
jajko z
mlekiem,
olejem i aromatem. Przelać płynne składniki do suchych, szybko wymieszać. Przełożyć do foremek muffinowych, wierzch posypać
płatkami migdałowymi i resztą
cukru. Piec 15-20 minut, do suchego patyczka.