ßßß Cookit - przepis na Muffiny z gruszkami i marcepanem - na drugie śniadanie

Muffiny z gruszkami i marcepanem - na drugie śniadanie

nazwa

Wykonanie

To moje ulubione jesienne babeczki. Delikatne, aromatyczne ciasto, wypełnione dużymi kawałkami chrupiących gruszek i rozpływającym się w ustach marcepanem. Smakują i starszym, i tym najmłodszym. :)
Podobnie jak muffiny z borówkami, można je mrozić i dzięki temu, mieć codziennie świeżą babeczkę na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
składniki na 14-16 sztuk
2 duże, twarde gruszki
100 g marcepanu
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
100 g oleju
175 g cukru
2 jajka
250 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 ml mleka
Gruszki umyć (ja nie obierałam), wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Marcepan grubo posiekać. Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, imbirem, goździkami, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z gruszkami i marcepanem. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
***
Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2014/11/Muffiny-z-gruszkami-i-marcepanem-na-drugie.html