Wykonanie
To moje ulubione jesienne babeczki. Delikatne, aromatyczne ciasto, wypełnione dużymi kawałkami chrupiących
gruszek i rozpływającym się w ustach marcepanem. Smakują i starszym, i tym najmłodszym. :)Podobnie jak muffiny z
borówkami, można je mrozić i dzięki temu,
mieć codziennie świeżą babeczkę na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
składniki na 14-16 sztuk2 duże, twarde
gruszki100 g marcepanułyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki mielonych
goździków100 g
oleju175 g
cukru2
jajka250 g
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody150 ml
mlekaGruszki umyć (ja nie obierałam), wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Marcepan grubo posiekać.
Jajka z
cukrem utrzeć, dodać
olej i
mleko, dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z
cynamonem,
imbirem,
goździkami,
proszkiem do pieczenia i
sodą, następnie z
gruszkami i marcepanem. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić do 3/4 wysokości.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!
***Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki