ßßß
składniki na 14-16 sztuk2 duże, twarde gruszki100 g marcepanułyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/2 łyżeczki mielonych goździków100 g oleju175 g cukru2 jajka250 g mąki orkiszowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody150 ml mlekaGruszki umyć (ja nie obierałam), wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Marcepan grubo posiekać. Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, imbirem, goździkami, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z gruszkami i marcepanem. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić do 3/4 wysokości.Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!
***Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki