Wykonanie
Drodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność.A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty?Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również
salcesonem, gdyż ilość
jabłek i
gruszek w nim zawartych
daje po przekrojeniu wrażenie ok
salcesonu.
Składniki (na 2 keksówki):5 jajszklanka
cukru (dałam 3/4)3/4 szklanki
oleju2,5 szklanki
mąkiłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonu2
jabłka (dałam 1 bardzo duże)3
gruszki (dałam 2 mniejsze)
Jajka ucieramy z
cukrem.W drugiej misce dokładnie mieszamy
mąkę z
sodą,
proszkiem do pieczenia,
cynamonem. Dodajemy utarte
jajka z
cukrem i
olej i całość dokładnei mieszamy.Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę
jabłka i
gruszki.Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych
masłem i wysypanych
bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!