Wykonanie
            Drodzy, wracam po krótkiej przerwie. Dużo się ostatnio działo i dzieje w moim życiu prywatnym - emocjonalnie bywa ciężko, niemniej przepraszam za tę nieobecność.A w kuchni ostatnio bywałam rzadko. Przyznaję bez bicia - nie było na to czasu, ochoty, ale każdy ma chyba takie momenty?Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również 
salcesonem, gdyż ilość 
jabłek i 
gruszek w nim zawartych 
daje po przekrojeniu wrażenie ok 
salcesonu.

Składniki (na 2 keksówki):5 jajszklanka 
cukru (dałam 3/4)3/4 szklanki 
oleju2,5 szklanki 
mąkiłyżeczka 
sodyłyżeczka 
proszku do pieczeniałyżeczka 
cynamonu2 
jabłka (dałam 1 bardzo duże)3 
gruszki (dałam 2 mniejsze)
Jajka ucieramy z 
cukrem.W drugiej misce dokładnie mieszamy 
mąkę z 
sodą, 
proszkiem do pieczenia, 
cynamonem. Dodajemy utarte 
jajka z 
cukrem i 
olej i całość dokładnei mieszamy.Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę 
jabłka i 
gruszki.Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych 
masłem i wysypanych 
bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!





