Wykonanie
Jakiś czas temu, gdy odwiedziliśmy znajomych, zaserwowali nam fajnego
kurczaka pieczonego pod...
chipsami. G. tak to danie zasmakowało, że chodził i prosił, żebym też takie zrobiła. Zanim dostałam od M. przepis, przypomniałam sobie, że niedawno do listy Must Try dodałam fajną zapiekankę z
krakersami, na którą trafiłam u Mirabelki :) Trochę trwało, zanim znalazłam czas i chęci na jej przygotowanie (sesja wysysa ze mnie chęć do życia na długo). Tak się złożyło, że zrobiłam ją u rodziców, więc wykorzystałam filety z
udek kurczaka :) Zapiekanka wyszła super!
Kurczak i warzywa były delikatne, zapieczone w sosie, a chrupiące
krakersy świetnie dopełniły całość. Rewelacja :) Polecam zakończyć taki obiad deserem
owocowo-
jogurtowym :)Ale spokojnie, ta zapiekanka z
chipsami też się za jakiś czas pojawi ;)
składniki na 4 duże porcje:- 1½ łyżki
masła- 1½ łyżki
mąki- 1½ szkl
mleka-
sól i
pieprz- 200g
żółtego sera (startego)- 2 łyżki
oleju- 1
cebula- ok. 0,5kg filetów z
udek kurczaka (bez skóry)-
zioła prowansalskie (u mnie łyżeczka)- 2
warzywne mrożonki (u mnie 2 różne, z
brokułem,
marchewką,
kukurydzą,
papryką,
ziemniakami itd, ale mogą być inne)- ½ op słonych
krakersów (grubo pokruszonych)W rondlu stopić
masło, dodać
mąkę i smażyć chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodawać powoli
mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić
solą i
pieprzem i dokładnie wymieszać ze
startym serem.
Mięso pokroić w kostkę,
cebulę posiekać. Rozgrzać
olej na patelni i podsmażyć na nim
cebulę do zeszklenia, po czym dodać
mięso. Smażyć kilka minut, doprawić
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi.W tym czasie warzywa podgotować kilka minut (3-5) w osolonej wodzie, następnie osączyć na sicie.Duże naczynie żaroodporne (u mnie 2 średnie, ale mogą też być 4 małe) natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180°C.Połowę sosu wymieszać z
kurczakiem i
cebulą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Drugą połowę wymieszać z warzywami, ułożyć na
kurczaku. Na wierzch posypać pokruszone
krakersy. Piec 20-25 minut, podawać gorące.