ßßß
składniki na 4 duże porcje:- 1½ łyżki masła- 1½ łyżki mąki- 1½ szkl mleka- sól i pieprz- 200g żółtego sera (startego)- 2 łyżki oleju- 1 cebula- ok. 0,5kg filetów z udek kurczaka (bez skóry)- zioła prowansalskie (u mnie łyżeczka)- 2 warzywne mrożonki (u mnie 2 różne, z brokułem, marchewką, kukurydzą, papryką, ziemniakami itd, ale mogą być inne)- ½ op słonych krakersów (grubo pokruszonych)W rondlu stopić masło, dodać mąkę i smażyć chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodawać powoli mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać ze startym serem.Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć na nim cebulę do zeszklenia, po czym dodać mięso. Smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.W tym czasie warzywa podgotować kilka minut (3-5) w osolonej wodzie, następnie osączyć na sicie.Duże naczynie żaroodporne (u mnie 2 średnie, ale mogą też być 4 małe) natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 180°C.Połowę sosu wymieszać z kurczakiem i cebulą. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Drugą połowę wymieszać z warzywami, ułożyć na kurczaku. Na wierzch posypać pokruszone krakersy. Piec 20-25 minut, podawać gorące.