Wykonanie
Przedwczoraj okazało się, że mamy w domu cukrzyka, więc przede mną nie lada wyzwanie - ustalenie diety i organizowanie posiłków. Jest ciężko, bo to pierwszy przypadek w rodzinie i właśnie uczymy się od
zera wszystkiego o cukrzycy. Żeby było "śmieszniej", dowiedzieliśmy się o tym, jak nasz cukrzyk... złamał nogę i zrobiono przeróżne badania. Się porobiło...Jeżeli macie jakiekolwiek uwagi, sugestie dotyczące diety dla diabetyków, bardzo proszę,
dajcie znać w komentarzach. Każda Wasza wskazówka jest cenna!

składniki na 4 porcje:- 0,25 kg chudej
wołowiny- 0 , 25 kg udźca indyczego- 2 ząbki
czosnku- 6 łyżek
otrębów- łyżeczka
ziół prowansalskich- 1
jajko-
sól i
pieprz- 1l
bulionu drobiowo-wołowego- 1
cebula- 0,5 kg
pieczarek- 1/2 paczki pełnoziarnistego
makaronu świderki- 2 puszki
pomidorów (krojonych bez skórki)-
suszone pomidory z
bazylią i
czosnkiem (
przyprawa)- łyżka
oliwyMięso zmielić i wymieszać.
Otręby zalać
wodą, odstawić na kilka minut, żeby napęczniały. Do
mięsa dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
zioła,
jajko,
sól i
pieprz.
Otręby odcisnąć z
wody, dodać do
mięsa, wszystko dokładnie wymieszać i uformować małe kuleczki (wielkości Rafaello). Wstawić
wodę na
makaron, a w drugim garnku zagotować
bulion.
Cebulę drobno posiekać,
pieczarki pokroić w plasterki. Wrzucić
makaron i ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Klopsiki gotować partiami w
bulionie, aż wszystkie wypłyną na wierzch. W rondlu rozgrzać
oliwę, wrzucić
cebulę. Jak się zeszkli, dodać
pieczarki, posolić. Dusić, aż zbrązowieją, a
potem smażyć bez przykrycia, mieszając co jakiś czas, aż odparuje z nich
woda. Dodać
pomidory z puszki i
przyprawę. Wymieszać i gotować na małym ogniu, dopóki nie ugotują się wszystkie pulpeciki. Odcedzić
makaron, nakładać na głębokie talerze, na to po kilka pulpecików i zalać sosem.