ßßß Cookit - przepis na WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM

WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM

nazwa

Wykonanie

Muszę się do czegoś przyznać... Nigdy wcześniej nie jadłam rabarbaru! Jak go zobaczyłam w sklepie, stwierdziłam, że najwyższa pora spróbować. Kupiłam i się czaiłam. Nie mogłam się zdecydować, co przygotować pierwsze. Ostatecznie padło na ciasto migdałowe, które znalazłam u Majany . Bo migdały lubię bardzo, więc to bezpieczna wersja ;) Ale w ostatniej chwili okazało się, że skończyły mi się mielone migdały, więc zastąpiłam je orzechami laskowymi, które ostatecznie nie były zbyt wyczuwalne. Za to zapachowo ciasto zdominowała wanilia. No obłędnie pachniało! I pięknie wyrosło :) A rabarbar okazał się nie taki straszny - w słodkim cieście bardzo przypomina upieczone śliwki.
składniki na foremkę o średnicy 19cm:
- ok. 2-3 łodygi rabarbaru
- 150g mąki
- 40g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g miękkiego masła
- 130g cukru + 1-2 łyżki do posypania
- 2 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100ml jogurtu naturalnego
- cukier waniliowy
- 2 łyżki likieru waniliowego
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem. Do masła z cukrem, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty, dodać skórkę z cytryny i likier. Na przemian dodawać mąkę i jogurt. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić, przelać ciasto, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru i lekko docisnąć dłonią. Posypać wierzch cukrem i piec 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie ostudzić.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/05/Waniliowe-ciasto-z-rabarbarem.html