ßßß
składniki na foremkę o średnicy 19cm:- ok. 2-3 łodygi rabarbaru- 150g mąki- 40g mielonych orzechów laskowych- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 80g miękkiego masła- 130g cukru + 1-2 łyżki do posypania- 2 jajka- skórka otarta z 1 cytryny- 100ml jogurtu naturalnego- cukier waniliowy- 2 łyżki likieru waniliowegoRabarbar umyć, osuszyć i pokroić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem. Do masła z cukrem, cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty, dodać skórkę z cytryny i likier. Na przemian dodawać mąkę i jogurt. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić, przelać ciasto, rozłożyć na nim kawałki rabarbaru i lekko docisnąć dłonią. Posypać wierzch cukrem i piec 55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić jeszcze na kilka minut w piekarniku, następnie ostudzić.