ßßß Cookit - przepis na INDYK NA SPOSÓB ORIENTALNY

INDYK NA SPOSÓB ORIENTALNY

Wykonanie

Bardzo prosty i szybki przepis z książki, którą mogłabym przeglądać i wczytywać się w nią godzinami. Genialne jest to, jak szybko się go przygotowuje. Całość od krojenia do podawania zajmuje 15-20 minut, a efekt jest super, naprawdę. Indyk jest na zdjęciu z lewej.
składniki:
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy "5 smaków"
- 500g piersi indyczej bez skóry, pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- kawałek imbiru (ok 2,5cm) - obrany i utarty
- garść groszku cukrowego
- 16 grzybów chińskich, namoczonych i cienko pokrojonych
- 4 dymki, pokrojone ukośnie
- 5 łyżek wina ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
Mąkę kukurydzianą wymieszać z chińską przyprawą i obtoczyć w mieszance mięso. Rozgrzać wok, wlać do niego olej i smażyć mięso podzielone na 2 porcje. Każdą porcję smażyć 3-4 minuty w wysokiej temperaturze, aż mięso zmieni barwę na jasnobrązową. Wyjąć mięso z woka łyżką durszlakową, osączyć je, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przetrzymywać w cieple. Zmniejszyć ogień i smażyć w woku 30 sekund czosnek i imbir mieszając. Dołożyć do woka groszek cukrowy, grzyby i dymkę i smażyć jeszcze 2 minuty intensywnie mieszając. Ponownie włożyć do woka mięso, wlać wino ryżowe i sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem doprawić potrawę solą i pieprzem oraz posypać szczypiorkiem.
źródło: książka Nicoli Graimes " WOK, 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań "
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/10/Indyk-na-sposob-orientalny.html