Wykonanie

Bardzo prosty i szybki przepis z książki, którą mogłabym przeglądać i wczytywać się w nią godzinami. Genialne jest to, jak szybko się go przygotowuje. Całość od krojenia do podawania zajmuje 15-20 minut, a efekt jest super, naprawdę.
Indyk jest na zdjęciu z lewej.

składniki:- 1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej- 1/2 łyżeczki
chińskiej przyprawy "5 smaków"- 500g
piersi indyczej bez skóry, pokrojonej w cienkie paski- 2 łyżki
oleju słonecznikowego- 2 ząbki
czosnku, posiekane- kawałek
imbiru (ok 2,5cm) - obrany i utarty- garść
groszku cukrowego- 16
grzybów chińskich, namoczonych i cienko pokrojonych- 4
dymki, pokrojone ukośnie- 5 łyżek
wina ryżowego- 2 łyżki jasnego
sosu sojowego-
sól, świeżo zmielony
pieprz- garść posiekanego
szczypiorkuMąkę kukurydzianą wymieszać z
chińską przyprawą i obtoczyć w mieszance
mięso. Rozgrzać wok, wlać do niego
olej i smażyć
mięso podzielone na 2 porcje. Każdą porcję smażyć 3-4 minuty w wysokiej temperaturze, aż
mięso zmieni barwę na jasnobrązową. Wyjąć
mięso z woka łyżką durszlakową, osączyć je, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przetrzymywać w cieple. Zmniejszyć ogień i smażyć w woku 30 sekund
czosnek i
imbir mieszając. Dołożyć do woka
groszek cukrowy,
grzyby i
dymkę i smażyć jeszcze 2 minuty intensywnie mieszając. Ponownie włożyć do woka
mięso, wlać
wino ryżowe i
sos sojowy i całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem doprawić potrawę
solą i
pieprzem oraz posypać
szczypiorkiem.źródło: książka Nicoli Graimes " WOK, 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań "