ßßß Cookit - przepis na INDYK Z PRAŻONYMI ORZECHAMI

INDYK Z PRAŻONYMI ORZECHAMI

nazwa

Wykonanie

Kolejny prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z książki Nicoli Graimes. Tym razem pominęłam groszek cukrowy, bo był ostatnio ;) całość wygląda bardzo jednolicie, ale to nic. Wiecie co? Podsmażone orzechy nerkowca są genialne :) Aha, indyka podałam na noodlach, takich jak w zupkach chińskich. Udało mi się raz kupić takie 4 'bloki'. Z racji, że nie ma żadnego sosu, do tego była sałatka w stylu Sałatki Reggae
składniki:
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- garść niesolonych orzeszków nerkowca
- 600g piersi indyka (pokrojonej w dość dużą kostkę)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ok 7cm) - obrany i drobno posiekany
- 2 garście groszku cukrowego, obranego z łykowatych włókien
- 4 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na nim na złoto orzeszki. Osączyć je, wyjmując łyżką durszlakową i osuszyć na papierowym ręczniku. Wlać pozostałą część oleju i smażyć na nim 3-4 minuty mięso, aż zabarwi się na jasnobrązowo. Usmażone mięso dokładnie osączyć z tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem i przechowywać w cieple. W rozgrzanym woku usmażyć czosnek, imbir i groszek cukrowy, ogrzewając przez minutę i mieszając. Dołożyć do woka mięso, skropić winem i sosem sojowym. Smażyć 1-2 minuty i podawać. Po rozłożeniu na ogrzane talerze, posypać mięso prażonymi orzeszkami.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/10/Indyk-z-prazonymi-orzechami.html