Wykonanie

Kolejny prosty, szybki i bardzo smaczny przepis z książki Nicoli Graimes. Tym razem pominęłam
groszek cukrowy, bo był ostatnio ;) całość wygląda bardzo jednolicie, ale to nic. Wiecie co? Podsmażone
orzechy nerkowca są genialne :) Aha,
indyka podałam na noodlach, takich jak w zupkach chińskich. Udało mi się raz kupić takie 4 'bloki'. Z racji, że nie ma żadnego sosu, do tego była
sałatka w stylu Sałatki Reggae

składniki:- 3 łyżki
oleju słonecznikowego- garść niesolonych orzeszków
nerkowca- 600g
piersi indyka (pokrojonej w dość dużą kostkę)- 2 posiekane ząbki
czosnku- kawałek świeżego
imbiru (ok 7cm) - obrany i drobno posiekany- 2 garście
groszku cukrowego, obranego z łykowatych włókien- 4 łyżki
wina ryżowego- 2 łyżki jasnego
sosu sojowegoW woku rozgrzać 1 łyżkę
oleju i usmażyć na nim na złoto orzeszki. Osączyć je, wyjmując łyżką durszlakową i osuszyć na papierowym ręczniku. Wlać pozostałą część
oleju i smażyć na nim 3-4 minuty
mięso, aż zabarwi się na jasnobrązowo. Usmażone
mięso dokładnie osączyć z tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem i przechowywać w cieple. W rozgrzanym woku usmażyć
czosnek,
imbir i
groszek cukrowy, ogrzewając przez minutę i mieszając. Dołożyć do woka
mięso, skropić
winem i
sosem sojowym. Smażyć 1-2 minuty i podawać. Po rozłożeniu na ogrzane talerze, posypać
mięso prażonymi orzeszkami.