ßßß Cookit - przepis na SOS TERIYAKI

SOS TERIYAKI

nazwa

Wykonanie

Sos Teriyaki jest wyśmienity z rybą (szczególnie z łososiem, miecznikiem, tuńczykiem lub morskim okoniem), kurczakiem lub wołowiną.
Składniki:
½ szklanki sosu sojowego
¼ szklanki białego wina
¼ szklanki octu ryżowego
⅓ szklanki cukru
1 ząbek rozgniecionego czosnku
2½ cm kawałek rozgniecionego korzenia imbiru
2½ cm kawałek skórki z cytryny
Przygotowanie:
Wetrzeć odrobinę oleju sezamowego w rybę, drób lub mięso przed grillowaniem. Ten sos należy użyć do polania pod koniec czasu grillowania, ponieważ wysoka zawartość cukru sprzyja przypaleniu. Pozostałość sosu podawać do stołu z ryżem gotowanym na parze. Wymieszać sos sojowy, wino, ocet, cukier, czosnek, imbir i skórkę z cytryny w rondelku. Na bocznym palniku grilla, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż zostanie z niego połowa i stanie się gesty. Ostudzić i wyjąć czosnek, korzeń imbiru oraz skórkę z cytryny.
Źródło:http://naruszcie.pl/2532/sos-teriyaki