ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegogruszki 1 kilogramówwino białe 0,75 litrówcukier 250 gramówsok z cytryny 1 sztukskórka z cytryny - paski 1 sztuklawenda 3 gałązkiimbir (4 cm)1 sztukWykonanie:Obrane, twarde gruszki, większe pokroić i obgotować we wrzącej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny (5-10 minut, zależnie od stopnia dojrzałości owoców). Ułożyć w słoikach, przekładając gałązkami lawendy.Mocno podgrzać wino z cukrem, skórką z cytryny oraz oczyszczonym, pokrojonym w zapałkę imbirem. Zalać gruszki. Szczelnie zamknąć słoiki i pasteryzować 20 minut w 90 stopniach.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPrzetwory weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: