Wykonanie
« WalentynkiMuffiny
migdałowo-
cynamonowe na
kefirze »Pyszne oponki, tudzież donuts, na które miałam ochotę od dawna. Co prawda na początku planowałam zrobić je na słodko, ale cieszę się, że zmieniłam zdanie :) Wyszły mi bardzo smaczne i niesamowicie syte oponki o wyraźnym posmaku
mąki kukurydzianej. Mogą być oryginalnym śniadaniem, przekąską, kolacją czy lunchem na wynos :) Zdecydowanie polecam z kremem z
serka koziego.

składniki na 6 porcji (4 duże serduszka i 8 małych oponek):- 3/4 szkl
mleka- 3
jajka- 3 łyżki
oleju- 3 łyżeczki
cukru trzcinowego- 1/2 szkl białej
pszennej mąki- 1/2 szkl pełnoziarnistej
pszennej mąki- 1/2 szkl
mąki kukurydzianej- 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
soli- 3 łyżki pokrojonego w kostkę i podsmażonego
boczku- 3 łyżki posiekanego
szczypiorkuskładniki na krem z
serka koziego:- 100g
twarogowego serka koziego- 2 łyżeczki
mleka-
sól-
pieprz- posiekany, podsmażony
boczek i posiekany
szczypiorek do posypaniaRozgrzać piekarnik do 175°C.Wymieszać w misce
mleko z
jajkami,
olejem i
cukrem trzcinowym.Dodać, cały czas mieszając, wszystkie 3
mąki,
sól i
proszek do pieczenia.Wmieszać dodatki -
boczek i
szczypiorek.
Ciastem wypełnić foremki do oponek (jeśli nie są silikonowe, najpierw należy je natłuścić).Najwygodniej robi się to wyciskając geste ciasto z woreczka.Piec 8-10 minut (duże serduszka piekłam ~14 minut).Ostudzić przed nałożeniem kremu.
Serek kozi wymieszać z
mlekiem (może być potrzebne więcej, żeby zrobił się kremowy i gładki) i
przyprawami.Posmarować średnio grubą warstwą oponki i posypać
boczkiem i/lub
szczypiorkiem.



źródło: blog Heather's Dishpiątek, 14 lutego 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze