ßßß
składniki na 6 porcji (4 duże serduszka i 8 małych oponek):- 3/4 szkl mleka- 3 jajka- 3 łyżki oleju- 3 łyżeczki cukru trzcinowego- 1/2 szkl białej pszennej mąki- 1/2 szkl pełnoziarnistej pszennej mąki- 1/2 szkl mąki kukurydzianej- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 3 łyżki pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku- 3 łyżki posiekanego szczypiorkuskładniki na krem z serka koziego:- 100g twarogowego serka koziego- 2 łyżeczki mleka- sól- pieprz- posiekany, podsmażony boczek i posiekany szczypiorek do posypaniaRozgrzać piekarnik do 175°C.Wymieszać w misce mleko z jajkami, olejem i cukrem trzcinowym.Dodać, cały czas mieszając, wszystkie 3 mąki, sól i proszek do pieczenia.Wmieszać dodatki - boczek i szczypiorek.Ciastem wypełnić foremki do oponek (jeśli nie są silikonowe, najpierw należy je natłuścić).Najwygodniej robi się to wyciskając geste ciasto z woreczka.Piec 8-10 minut (duże serduszka piekłam ~14 minut).Ostudzić przed nałożeniem kremu.Serek kozi wymieszać z mlekiem (może być potrzebne więcej, żeby zrobił się kremowy i gładki) i przyprawami.Posmarować średnio grubą warstwą oponki i posypać boczkiem i/lub szczypiorkiem.

źródło: blog Heather's Dishpiątek, 14 lutego 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze