Wykonanie
« Nakarm Cukrzyka JesieniąPieczarkowa
sałatka w greckim ... »Zawsze unikałam roladek, ponieważ byłam przekonana, że będzie z nimi za dużo zabawy. Błąd! To danie przekonało mnie, że robi się je szybko i łatwo. Nawet gdyby ich przygotowanie wymagało więcej pracy, efekt jest tego wart :) Dowód? Gabryś nie lubi
indyka, na
paprykę też kręci nosem, a wciągał te roladki, aż mu się uszy trzęsły i rozglądał się za dokładką :) Sos wyszedł fantastyczny, słodki, ale jednocześnie dobrze doprawiony.
Mięso było soczyste, rozpływające się w ustach. Marynowana
papryka fajnie przełamywała
słodycz sosu. I jeszcze rozpływający się
ser... Pychotka!

składniki na 2 duże porcje bez zapychających dodatków lub 5 małych z dodatkami:- 5 sznycli z
indyka- 4-5 średnich
pomidorów (u mnie
malinowych, słodziutkich)- 5 plastrów
żółtego sera (u mnie gouda light)- 5 kawałków marynowanej
papryki-
sól i
pieprz- po czubatej łyżeczce:
bazylii,
oregano i mielonej
słodkiej papryki-
oliwa do smażenia
Mięso włożyć
między 2 kawałki folii spożywczej i cienko rozbić.Każdy kawałek obsypać
solą i
pieprzem z obu stron.Ułożyć po kawałku
sera, na jednym końcu po kawałku
papryki. Zawinąć.Polecam spiąć wykałaczką każdą roladkę.Podsmażyć na dobrze rozgrzanej
oliwie z każdej strony do zrumienienia.Gdy roladki się obsmażają, naciąć
pomidory na krzyż, zalać wrzątkiem.Po chwili (żeby
pomidory się nie ugotowały) zalać zimną
wodą i obrać ze skórki.Obsmażone roladki zdjąć na chwilę na talerz (można przykryć folią aluminiową).
Pomidory pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię.Przyprawić
bazylią,
oregano i mieloną
słodką papryką.Smażyć, mieszając, aż
pomidory trochę się rozpadną.Dodać obsmażone roladki, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 15-20 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywkę, ewentualnie dosolić i smażyć dalej, aż nadmiar
wody odparuje.Podawać od razu.U mnie z surówką z
sałaty,
awokado i
papryki.PS. Jeśli traficie na niesłodkie lub nawet kwaśne
pomidory, możecie dodać trochę
cukru lub substytutu.

źródło: blog Taste of joyczwartek, 03 października 2013, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze