ßßß
składniki na 10 porcji:- 0,6kg ziemniaków- 2 łyżki oleju rzepakowego- 1 cebula- 2 średnie marchewki- 0,5kg mielonej wieprzowiny- 0,5kg mielonego indyka- 1 szkl rosołu na żeberkach wołowych- sól i pieprz- ok. 1 łyżeczki Tabasco- ok. 1 łyżeczki sosu Worchestershire- 4 łyżki ketchupu (u mnie bez cukru)- 1 szkl mrożonego zielonego groszku (nierozmrożonego)- 1 puszka czerwonej fasoli- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1/3 kostki masła- 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok. 100g żółtego seraZiemniaki obrać, opłukać i podgotować w osolonej wodzie (15-20 minut).W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć na dużej patelni na oleju.Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli.Dodać mięso i smażyć, rozbijając grudki, aż zbrązowieje.Wlać rosół, doprawić solą, pieprzem, Tabasco, Worcestershire i ketchupem.Dokładnie wymieszać, dodać groszek i fasolę, gotować kilka minut na małym ogniu.Na koniec posypać mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby sos się zagęścił i zdjąć z ognia.Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe ubić tłuczkiem lub rozetrzeć widelcem (jak ja).Dodać pokrojone w kostkę masło, ser starty na tarce i śmietanę.Dokładnie wymieszać i odstawić.Rozgrzać piekarnik do 220°C i przygotować duży żaroodporny półmisek lub kokilki.Na dno wyłożyć mięso z dodatkami, wyrównać powierzchnię.Na wierzchu ułożyć warstwę pureé ziemniaczanego. Wyrównać i zrobić wzorek widelcem.Można położyć na wierzchu dodatkowe płatki masła, ale ja tego nie robię.Piec bez przykrycia ok. 30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
PRZED PIECZENIEM
~~~piątek, 04 lipca 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze