ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

Zapiekanka mięsno - ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

« Bułeczki śniadaniowe
Wspólne gotowanie z Formułą - ... »
Dawno temu robiłam zapiekankę Shepherd's Pie, która była ok, ale nie powalała na kolana. Niedawno tak się zdarzyło, że miałam wyjątkowo wszystkie składniki (bo nadal nie jem zbyt często ziemniaków) i przypomniałam sobie o zapiekance, ale postanowiłam ją nieco udoskonalić. W efekcie zniknęła zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, bo mięso wyszło bardzo dobrze doprawione, fasola okazała się świetnym dodatkiem, a ziemniaki były kremowo-śmietankowe. Zaskakująco pyszne danie, dlatego postanowiłam je powtórzyć :) W międzyczasie dowiedziałam się, że jednak shepherd's pie powinno być z jagnięciną. Z wołowiną jest cottage pie. A co jeśli zapiekanka jest z wieprzowiną i/lub indykiem? Wtedy jest po prostu zapiekanką inspirowaną tradycyjnymi brytyjskimi smakołykami? ;)
składniki na 10 porcji:
- 0,6kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 0,5kg mielonej wieprzowiny
- 0,5kg mielonego indyka
- 1 szkl rosołu na żeberkach wołowych
- sól i pieprz
- ok. 1 łyżeczki Tabasco
- ok. 1 łyżeczki sosu Worchestershire
- 4 łyżki ketchupu (u mnie bez cukru)
- 1 szkl mrożonego zielonego groszku (nierozmrożonego)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 100g żółtego sera
Ziemniaki obrać, opłukać i podgotować w osolonej wodzie (15-20 minut).
W tym czasie posiekać cebulę i podsmażyć na dużej patelni na oleju.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
Dodać mięso i smażyć, rozbijając grudki, aż zbrązowieje.
Wlać rosół, doprawić solą, pieprzem, Tabasco, Worcestershire i ketchupem.
Dokładnie wymieszać, dodać groszek i fasolę, gotować kilka minut na małym ogniu.
Na koniec posypać mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, żeby sos się zagęścił i zdjąć z ognia.
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe ubić tłuczkiem lub rozetrzeć widelcem (jak ja).
Dodać pokrojone w kostkę masło, ser starty na tarce i śmietanę.
Dokładnie wymieszać i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 220°C i przygotować duży żaroodporny półmisek lub kokilki.
Na dno wyłożyć mięso z dodatkami, wyrównać powierzchnię.
Na wierzchu ułożyć warstwę pureé ziemniaczanego. Wyrównać i zrobić wzorek widelcem.
Można położyć na wierzchu dodatkowe płatki masła, ale ja tego nie robię.
Piec bez przykrycia ok. 30 minut lub do zrumienienia wierzchu.
PRZED PIECZENIEM
~~~
piątek, 04 lipca 2014, adrijah
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .
Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)
Dziękuję :)
A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .
TrackBack
Komentarze
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/07/Zapiekanka-miesno-ziemniaczana.html