Wykonanie
« Wspólne gotowanie z Formułą - ...Wspólne gotowanie z Formułą - ... »Włoskie śniadanie. Wytrawne, ciepłe, syte. Idealne z filiżanką
kawy. W tym przypadku słodka, podsmażona
cebulka nieco przełamuje słoność większości składników. Efekt jest ciekawy, nie wiem do czego mogłabym taki posiłek porównać. W każdym razie muszę przyznać, że połączenie świeżej polenty z płynnym
żółtkiem, podsmażoną
cebulką i chrupiącym
boczkiem, jest zaskakująco smaczne. Szczególnie z grzankami.

składniki na 2 porcje:- 1¼ szkl
wody- ¼ szkl
mąki kukurydzianej- 1 czubata łyżka tartego
sera Grana Padano- ½ łyżki
oliwy z oliwek-
sól i
pieprz- 1 łyżka
oleju rzepakowego- 1 mała
cebula- 2
jajka- 1-2 plastry
boczku-
bułka z ziarnamiW średnim rondlu zagotować
wodę z ¼ łyżeczki
soli.Mieszając trzepaczką, wsypywać powoli
mąkę kukurydzianą.Zmniejszyć ogień i mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje i będzie się odklejać od brzegów garnka.Wmieszać
ser i
oliwę, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Przełożyć na talerze.
Cebulę posiekać (ja pokroiłam w krążki, ale może być kostka), odsączyć i posypać nią polentę na talerzach.
Boczek, jeśli jest w cienkich plasterkach, podsmażyć w całości. Jeśli jest grubszy, pokroić w paseczki i tak podsmażyć. Odsączyć.Na tłuszczu wytopionym z
boczku podsmażyć pokrojoną na cienkie kromki
bułkę.Wlać na tę samą patelnię łyżkę
oleju, rozgrzać.Wbić ostrożnie 2
jajka. Smażyć, aż
białko się zetnie, a
żółtko pozostanie płynne. Doprawić, przełożyć na polentę z
cebulką.Dodać grzanki, posypać
boczkiem i ewentualnie
serem. Podawać ciepłe.


źródło: Rachel Ray

~~~niedziela, 07 września 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze