Wykonanie
Do Wigilijnej kolacji zostało dokładnie 2 tygodnie. Jest to doskonały moment na podanie przepisu na uszka z
grzybami. Co roku przygotowywałam uszka w ten wyjątkowy dzień jednak tym razem postanowiłam zrobić je wcześniej i zamrozić. Dzięki temu
mogę podzielić się z
Wami przepisem oraz zdjęciami.


Składniki:Ciasto:1 kg
mąkiSzczypta
soli1
jajko1 i 1/2 szklanki wrzątkuŁyżka
oleju rzepakowego1- 2 szklanki zimnej
wodyFarsz:160 g
grzybów suszonych1 sucha
bułka2- 3 średnie
cebule2- 3 łyżki tłuszczuPrzygotowanie:Farsz:
Grzyby namocz w niewielkiej ilości
wody i pozostaw na noc, a następnie gotuj je ok. 1 h w tej samej wodzie w której się moczyły. Ugotowane
grzyby zmiel w maszynce do mielenia o grubych oczkach.
Bułkę namocz, odciśnij dokładnie w rękach i również zmiel- zagęści cały farsz.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym na patelni
oleju. Dodaj
grzyby i
bułkę. Dopraw
solą i
pieprzem. Wszystko razem smaż przez chwilkę po czym odstaw do wystudzenia.Ciasto:
Mąkę przesiej przez sito. Następnie partiami dodawaj wrzątek energicznie mieszając
mąkę nożem lub drewnianą łyżką. Kolejno wbij
jajko i
olej. Na sam koniec zagniatając wszystkie składniki dolewaj zimnej
wody. Ciasto powinno być plastyczne tak aby dobrze się zlepiało. Podana ilość
wody jest orientacyjna i zależy od wielkości
jajka i łyżki z
olejem dlatego, jeżeli uznacie za konieczne ograniczyć lub zwiększyć jej ilość to śmiało tak zróbcie. Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje. Jedną z nich pozostaw na stolnicy, pozostałe przykryj ściereczką, tak aby nie wysychało.Rozwałkuj przygotowanego placka na 2- 3 mm, a następnie małą literatką wykrawaj kółka, bądź twórz z pasków kwadraciki. Na środek nałóż farsz ( wedle uznania), zegnij w pół, zlep brzegi, a na sam koniec złącz rogi.Uszka wrzuć na wrzącą, osoloną
wodę i gotuj je do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Czas gotowania może zależeć od wielkości uszek, grubości ciasta oraz ilości farszu. Najlepiej wyjmij jedno i sprawdź.Gdy chcesz przygotować uszka wcześniej, wystarczy jak po ich ulepieniu ułożysz je na deseczce (podsypanej
mąką) jedno koło drugiego i włożysz do zamrażalnika. Gdy będą zamrożone pozbieraj je do woreczków. Zamrożone wrzucaj na wrzącą, osoloną
wodę zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki i gotuj chwilkę dłużej niż świeże.