ßßß

Składniki:Ciasto:1 kg mąkiSzczypta soli1 jajko1 i 1/2 szklanki wrzątkuŁyżka oleju rzepakowego1- 2 szklanki zimnej wodyFarsz:160 g grzybów suszonych1 sucha bułka2- 3 średnie cebule2- 3 łyżki tłuszczuPrzygotowanie:Farsz:Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody i pozostaw na noc, a następnie gotuj je ok. 1 h w tej samej wodzie w której się moczyły. Ugotowane grzyby zmiel w maszynce do mielenia o grubych oczkach. Bułkę namocz, odciśnij dokładnie w rękach i również zmiel- zagęści cały farsz. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju. Dodaj grzyby i bułkę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko razem smaż przez chwilkę po czym odstaw do wystudzenia.Ciasto:Mąkę przesiej przez sito. Następnie partiami dodawaj wrzątek energicznie mieszając mąkę nożem lub drewnianą łyżką. Kolejno wbij jajko i olej. Na sam koniec zagniatając wszystkie składniki dolewaj zimnej wody. Ciasto powinno być plastyczne tak aby dobrze się zlepiało. Podana ilość wody jest orientacyjna i zależy od wielkości jajka i łyżki z olejem dlatego, jeżeli uznacie za konieczne ograniczyć lub zwiększyć jej ilość to śmiało tak zróbcie. Gotowe ciasto podziel na mniejsze porcje. Jedną z nich pozostaw na stolnicy, pozostałe przykryj ściereczką, tak aby nie wysychało.Rozwałkuj przygotowanego placka na 2- 3 mm, a następnie małą literatką wykrawaj kółka, bądź twórz z pasków kwadraciki. Na środek nałóż farsz ( wedle uznania), zegnij w pół, zlep brzegi, a na sam koniec złącz rogi.Uszka wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj je do momentu wypłynięcia na powierzchnie. Czas gotowania może zależeć od wielkości uszek, grubości ciasta oraz ilości farszu. Najlepiej wyjmij jedno i sprawdź.Gdy chcesz przygotować uszka wcześniej, wystarczy jak po ich ulepieniu ułożysz je na deseczce (podsypanej mąką) jedno koło drugiego i włożysz do zamrażalnika. Gdy będą zamrożone pozbieraj je do woreczków. Zamrożone wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę zaraz po wyciągnięciu z zamrażalki i gotuj chwilkę dłużej niż świeże.