Wykonanie
HomeDaniaBezmięsne15kwiPierogi z
żółtym seremLoading...60min.Łatwe2 KomentarzyPyszne, pachnące
majerankiem pierogi z
żółtym serem i
ziemniakami
Składnikipół kg.
mąki1
jajkooko.1/2 szkl.ciepłej
wodypół łyżeczki
soli2-3 łyżki stopionego
masła albo
oliwy z oliwekFarsz2 szkl. ugotowanych, przeciśniętych przez praskę
ziemniaków1 szkl.
żółtego sera startego na tarce jarzynowej1 duża
cebulapieprz,
sól do smaku1 łyżka
majerankuDodatkowo
boczekmasło do podsmażenia
cebuliSposób przygotowaniaZ podanych składników zrobić ciasto.
Ziemniaki wymieszać ze startym
żółtym serem.
Cebulę zeszklić na
maśle dodać do masy ziemniaczanej, wsypać
majeranek dodać
pieprz i
sól (z
solą ostrożnie ponieważ
ser żółty zazwyczaj jest dość słony) wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi, gotowe pierogi wrzucać na gotującą się
wodę, zmniejszyć ogień, gotować do momentu wypłynięcia, dobrze odcedzić.
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, polać po pierogach.RadaPierogi najlepiej smakuję jeśli do farszu dodamy
ser cheddar
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab