ßßß
Składnikipół kg. mąki1 jajkooko.1/2 szkl.ciepłej wodypół łyżeczki soli2-3 łyżki stopionego masła albo oliwy z oliwekFarsz2 szkl. ugotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków1 szkl. żółtego sera startego na tarce jarzynowej1 duża cebulapieprz, sól do smaku1 łyżka majerankuDodatkowoboczekmasło do podsmażenia cebuliSposób przygotowaniaZ podanych składników zrobić ciasto. Ziemniaki wymieszać ze startym żółtym serem. Cebulę zeszklić na maśle dodać do masy ziemniaczanej, wsypać majeranek dodać pieprz i sól (z solą ostrożnie ponieważ ser żółty zazwyczaj jest dość słony) wszystko razem dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, na środek każdego kłaść farsz i dokładnie zlepiać brzegi, gotowe pierogi wrzucać na gotującą się wodę, zmniejszyć ogień, gotować do momentu wypłynięcia, dobrze odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, polać po pierogach.RadaPierogi najlepiej smakuję jeśli do farszu dodamy ser cheddar
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab