ßßß
Ciasto naleśnikowe:2,5 szklanki mąki pszennej3 szkanki wody gazowanej3 jajkaszczypta soliłyżka oleju rzepakowegoMąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pół szklanki mleka i wody. Miksujemy, systematycznie dodając resztę wody i mleka. Na koniec dolewamy olej, soliy i miksujemy jeszcze przez 3 minuty, tak aby ciasto było idealnie gładki. Gotowe ciasto odstawiamy na 10 minut, po czym smażymy pyszne naleśniczki.Farsz:1kg pieczarek2 średnie cebuleoiwapieprzsólPieczarki, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy ok. 25 minut.W tym czasie obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy.Gdy pieczarki będą już gotowe, dodajemy do nich cebulę i dokładnie mieszamy.
Składanie krokietów:Na środku każdego naleśnika nakładamy niewielką ilość farszu. Zawijamy tak, aby powstała paczuszka, z której nic nie wypadnie.
Gotowe krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju.