Wykonanie
Znalazłam super przepis na ciasto do pierogów. W lodówce miałam trochę
pieczarek i ugotowane
brokuły - zrobiłam farsz dodając podsmażoną
cebulkę. Pierogi wysz ły wyśmienite.
SkładnikiNa ciasto2 szklanki
mąki1
jajo1/3 szklanki cieplej
wodyszczypta
soliFarsz150 g
pieczarek1
cebula1/2
brokułusól i
pieprzoliwa z oliwek do podsmażenia
cebuliWykonanieWyrobiłam ciasto na pierogi z podanych składników. Rozwałkowałam ciasto i wycięłam kółka za pomocą szklanki.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na
oliwie z
przyprawami.
Pieczarki pokroiłam w plasterki i dodałam do
cebuli, dusiłam razem pod przykryciem. Ugotowane wcześniej
brokuły wrzuciłam do rozdrabniacza, dodałam wystudzone
pieczarki z
cebulą i zmiksowałam razem, doprawiłam ostatecznie do smaku. Wycięte kółka z ciasta odwracałam i na tę stronę która leżała na
stole nakładałam farsz lepiąc pierogi. gotowe pierogi gotowałam w osolonej wodzie około 6 minut. Podawa łam z duszoną
cebulką.
Opracowała Edyta