ßßß
 
            
         składniki na ok. 50 klopsików:- 2 puszki ciecierzycy (800g, bez zalewy 480g)- 3 cebule- 5 ząbków czosnku- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki- 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej papryczki cayenne- sok z 1 cytryny (ok. 5 łyżeczek)- 1 pęczek natki pietruszki- 4-5* czubatych łyżek mąki z ciecierzycy (besan)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- olej do smażeniaCiecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać i zmiksować. Najwygodniej tzw. żyrafą.Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w ćwiartki (lub ósemki, jeśli jest duża), dodać do do zmiksowanej ciecierzycy razem z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie razem zmiksować.Wsypać mąkę i sodę oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać.Rozgrzać olej (ja to zrobiłam w woku) tyle, żeby dało się w nim zanurzyć na raz pół klopsika.Nakładać po 1 łyżeczce masy (ja formowałam 2 łyżeczkami coś na kształt kuleczek), smażyć z obu stron do zrumienienia.Dokładnie odsączyć na papierowych ręczniczkach.*ja dodałam najpierw 4 i cała pierwsza partia mi się... rozpłynęła. Dodałam jeszcze jedną łyżkę mąki i resztę już bez problemu usmażyłam.Można jeść same, z sosem, jako przekąskę lub jako dodatek do mięs z surówką. Świetnie też nadają się do jedzenia z surówką zawinięte w pitę. Polecam również na zimno.
składniki na ok. 50 klopsików:- 2 puszki ciecierzycy (800g, bez zalewy 480g)- 3 cebule- 5 ząbków czosnku- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki- 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej papryczki cayenne- sok z 1 cytryny (ok. 5 łyżeczek)- 1 pęczek natki pietruszki- 4-5* czubatych łyżek mąki z ciecierzycy (besan)- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- olej do smażeniaCiecierzycę odsączyć z zalewy, opłukać i zmiksować. Najwygodniej tzw. żyrafą.Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w ćwiartki (lub ósemki, jeśli jest duża), dodać do do zmiksowanej ciecierzycy razem z przyprawami i sokiem z cytryny. Dokładnie razem zmiksować.Wsypać mąkę i sodę oraz posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać.Rozgrzać olej (ja to zrobiłam w woku) tyle, żeby dało się w nim zanurzyć na raz pół klopsika.Nakładać po 1 łyżeczce masy (ja formowałam 2 łyżeczkami coś na kształt kuleczek), smażyć z obu stron do zrumienienia.Dokładnie odsączyć na papierowych ręczniczkach.*ja dodałam najpierw 4 i cała pierwsza partia mi się... rozpłynęła. Dodałam jeszcze jedną łyżkę mąki i resztę już bez problemu usmażyłam.Można jeść same, z sosem, jako przekąskę lub jako dodatek do mięs z surówką. Świetnie też nadają się do jedzenia z surówką zawinięte w pitę. Polecam również na zimno. źródło: Olga Smile (z moimi modyfikacjami)wtorek, 06 stycznia 2015, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze
źródło: Olga Smile (z moimi modyfikacjami)wtorek, 06 stycznia 2015, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze