ßßß
Składniki:(na formę do tarty o średnocy 28 cm)spód:200 g mąki pszennej100 g cukru150 g zimnego masła3 łyżki kakao1 żółtkomus:100 g ciemnej czekolady (70%)100 g mlecznej czekolady z różą (35%)1 łyżeczka ekstraktu z róży1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 ml śmietany kremówki (38%)dekoracja:400 g truskawekMąkę przesiać do miski z kakao. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać masło i połaczyć do konsystencji kruszonki. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Po tym czasie dokładnie wylepić ciastem formę, gęsto ponakłuwać widelcem.Piec 20-25 minut w 200 st. C.Wystudzić.Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wlać ekstrakty, wymieszać, ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno, wmiksować czekoladę.Mus wyłożyć na spód.Truskawki umyć, pozbawić szypułek.Wybrać 14 najładniejszych, jedną ułożyć na środku, 13 dookoła. Pozostałe pokroić w kosteczkę, wysypać na tartę.Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny przed podaniem.Smacznego!
A teraz pozwolę sobie nieco z tematu jedzeniowego zboczyć. Jesteśmy po weselu i długiej podróży. Całość, według przewidywań, była męcząca, ale całkiem udana. Nie żałuję, że pojechaliśmy, i mam nadzieję, że jeszcze jakieś wesele nam się trafi...Poznałam wielu sympatycznych ludzi, tańczyłam, śmiałam się, i... Złapałam welon. Ładny był bardzo.Ptysia, odrobinę nieszczęśliwa, też przeżyła rozłąkę.Teraz już powoli wszystko wraca do normy, i mam nadzieję, że w końcu uda mi się wyspać...Poza tym dowiedziałam się dzisiaj, że wygrałam lawendowy bukiet . Bardzo, bardzo dziękuję!