Wykonanie
Pada. Leje. Kropi. Siąpi. Na zmianę.Z małymi przerwami na spacer z psą.Grzmi. Psa wtula mi nos w zgięcie łokcia, bo się boi huku piorunów.I jemy sernik. Pocieszająco-rozgrzewający,
pomarańczowo-
figowy.Kupiłam kilogram
pomarańczy i zastanawiałam się, co zrobić z tymi kilkoma, które mi zostały. Stwierdziłam, że będzie sernik, koniecznie pieczony. C. woli te na zimno, ale czasem muszę dogodzić też sobie...Zaczęłam przeglądać książki o sernikach, aż w końcu w Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly trafiłam dokładnie na to, czego chciałam. Chrupiący,
orzechowy spód, słodka, a jednocześnie wyrazista za sprawą
cynamonu i
goździków masa figowa, a całość zwieńczona cudownie kremowym
serem z nutą
pomarańczy. Wyszedł dokładnie taki, jak się spodziewałam - pyszny, mazisty, pełen kontrastów, które wspaniale się uzupełniają. Delikatny za sprawą
mascarpone, który nadaje sernikom nadzwyczajnej, wyjątkowej struktury. Poezja smaku. Koniecznie spróbujcie, jeśli tylko będziecie
mieli pomarańcze i
figi.Sernik
pomarańczowy z
suszonymi figami
Składniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:80 g niesolonych
orzeszków ziemnych125 g
herbatników maślanych80 g
masłamasa figowa:200 g suszonych fig100 ml soku z
pomarańczy1 laska
cynamonu o długości 5 cm1/4 łyżeczki mielonych
goździkówmasa serowa:250 g
serka kremowegoskórka otarta z 1
pomarańczy120 g
cukru250 g
mascarpone2
jajkaOrzechy zmiksować z
ciasteczkami na miał.
Masło rozpuścić, wymieszać z masą.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć masę
ciasteczkową i dokładnie docisnąć do dna.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut, a następnie podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.
Figi drobno posiekać. Wymieszać w małym garnku z
sokiem z
pomarańczy i
goździkami, dodać
cynamon. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, lub dopóki większość soku nie odparuje. Ostudzić.
Serek utrzeć ze skórką i
cukrem na puszystą masę. Dodać
mascarpone, zmiksować. Po jednym wbić
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Białka ubić na sztywną masę, partiami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na ostudzony spód wyłożyć masę
figową, a na wierzch
serową. Wyrównać powierzchnię.Piec w 140 st. C. przez 75-90 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.Smacznego!

Podjęłam wiosenne postanowienie - znów zaczęłam ćwiczyć. Zumba i
fitness w planie przynajmniej trzy
razy w tygodniu (ze względu na pracę raczej nie dam rady częściej, ale niczego nie wykluczam). Co prawda nie przybrałam przez zimę na wadze bardzo dużo, ale jednak trochę i potrzebuję poczuć się lepiej. W związku z tym możliwe, że
będę nieco mniej piekła - słodkości jakoś nie idą w parze z gubieniem wagi...
Póki co jednak mam
maliny,
truskawki i
rabarbar, więc coś z tego z pewnością zmieni się niedługo w pyszne ciacho.