Wykonanie
Najlepszy, najbardziej puszysty sernik w ostatnim czasie.
Ser i nutella to zabójcze połączenie. To nie jest zwykła
kakaowa zebra o no no! Sernik do najtańszych nie należy ale raz w życiu powinno się go spróbować! Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm w 180 stopniach przez 60 minut. Spokojnie od góry wygląda jak spalony ale to dlatego że ostatnia warstwa to warstwa serowa z nutellą, która tylko pociemniała w piekarniku.
Składniki: na spód200g
herbatników100g
masła na
ser800g zmielonego
twarogu na sernik5
jajek1/2 szklanki
cukru200g
mascarpone1
budyń śmietankowy lub
waniliowy250g nutelliWykonanie:
Herbatniki pokruszyć na pyłek,
masło rozpuścić i gorące wlać do pokruszonych
herbatników. Przełożyć do tortownicy, wyłożyć spód docisnąć łyżką, wstawić do lodówki na czas przygotowywania
sera.
Żółtka dobrze utrzeć z
cukrem, dodać
ser,
mascarpone,
budyń dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Delikatnie wmieszać w masę
serową którą później podzielić na 2 części do jednej dodać nutellę i bardzo (!) ostrożnie wymieszać. Na środek
herbatnikowego spodu wykładać na przemian po 2 łyżki
sera i
sera z nutellą aż do wyczerpania. Upiec.