Wykonanie
Dla sernikożerców i wszystkich miłośników
malin!
Składniki na spód ciasta:75g
masła40g
cukru125g
herbatnikówSkładniki na masę
serową:390g
serka twarożkowego195g
sera mascarpone220g
cukru3
jajkaniepełna łyżka ekstraktu
waniliowego* * *Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza.Ruszt umieszczamy na środkowym poziomie.Tuz pod niego wsuwamy drugi, na którym stawiamy głębokie naczynie żaroodporne.
Herbatniki rozkruszamy w robocie kuchennym.W małym rondelku rozpuszczamy
masło i zaraz po tym zdejmujemy naczynie z ognia.W misce mieszamy
cukier z rozkruszonymi
herbatnikami.Na
herbatniki wlewamy
masło. Mieszamy widelcem.Powstałą kruszonkę (o konsystencji i wyglądzie piasku) wkładamy do tortownicy z odpisanym dnem o średnicy 20 cm (ja użyłam takiej o średnicy 30 cm, przez co ciasto wyszło odrobinę bardziej płaskie..).Ugniatamy kruszonkę, pokrywając nią równomiernie tortownicę. Wstawiamy do lodówki na 5-10 minut.
Twarożek i
cukier miksujemy w robocie jedną minutę, aż
serek będzie bardzo miękki.Dodajemy
mascarpone i ponownie miksujemy 10-20 sekund.Pojedynczo dodajemy
jajka i miksujemy(kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się wchłonie w masę).Dodajemy ekstrakt
waniliowy. Mieszamy jeszcze kilka sekund w mikserze.Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej
herbatnikami.Do naczynia żaroodpornego ustawionego na niższym ruszcie wlewamy gorącą
wodę. Tortownicę z
ciastem stawiamy wyżej. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut (sernik nie może być płynny w środkowej części).
Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na drucianej podstawce.Kiedy wystygnie, przykrywamy go folią spożywczą i na co najmniej 3 godziny wkładamy do lodówki, by stężał.Najlepszą konsystencję osiągnie, pozostając w niej 12 godzin.
Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-
Moreno.