ßßß Cookit - przepis na Sernik z mascarpone i malinami

Sernik z mascarpone i malinami

nazwa

Wykonanie

Dla sernikożerców i wszystkich miłośników malin!
Składniki na spód ciasta:
75g masła
40g cukru
125g herbatników
Składniki na masę serową:
390g serka twarożkowego
195g sera mascarpone
220g cukru
3 jajka
niepełna łyżka ekstraktu waniliowego
* * *
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza.
Ruszt umieszczamy na środkowym poziomie.
Tuz pod niego wsuwamy drugi, na którym stawiamy głębokie naczynie żaroodporne.
Herbatniki rozkruszamy w robocie kuchennym.
W małym rondelku rozpuszczamy masło i zaraz po tym zdejmujemy naczynie z ognia.
W misce mieszamy cukier z rozkruszonymi herbatnikami.
Na herbatniki wlewamy masło. Mieszamy widelcem.
Powstałą kruszonkę (o konsystencji i wyglądzie piasku) wkładamy do tortownicy z odpisanym dnem o średnicy 20 cm (ja użyłam takiej o średnicy 30 cm, przez co ciasto wyszło odrobinę bardziej płaskie..).
Ugniatamy kruszonkę, pokrywając nią równomiernie tortownicę. Wstawiamy do lodówki na 5-10 minut.
Twarożek i cukier miksujemy w robocie jedną minutę, aż serek będzie bardzo miękki.
Dodajemy mascarpone i ponownie miksujemy 10-20 sekund.
Pojedynczo dodajemy jajka i miksujemy
(kolejne dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze się wchłonie w masę).
Dodajemy ekstrakt waniliowy. Mieszamy jeszcze kilka sekund w mikserze.
Masę wlewamy do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
Do naczynia żaroodpornego ustawionego na niższym ruszcie wlewamy gorącą wodę. Tortownicę z ciastem stawiamy wyżej. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut (sernik nie może być płynny w środkowej części).
Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Kiedy wystygnie, przykrywamy go folią spożywczą i na co najmniej 3 godziny wkładamy do lodówki, by stężał.
Najlepszą konsystencję osiągnie, pozostając w niej 12 godzin.
Przepis zaczerpnięty z książki "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery" autorstwa Marianne Magnier-Moreno.
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2012/10/sernik-z-mascarpone-i-malinami_30.html