ßßß
Klasyczny sernik na ciasteczkowym spodzie, z bitą śmietaną, masą kajmakową i orzeszkami to mój pomysł na rozpoczęcie nowego tygodnia. Mam nadzieję, że ta pozytywna słoneczna atmosfera nie będzie już nas opuszczać. Chociaż ostatnio sprawdza się stare porzekadła, że w marcu jak w garncu. Ale nie ma co! Niedługo pierwszy dzień wiosny! :)spód:200 g herbatnikówkilka łyżek roztopionego masłaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę od zewnątrz owinąć szczelnie folią spożywczą. Herbatniki zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na 15 minut.masa serowa:400 g tłustego twarogu250 g mascarpone160 g cukru2 jajkaTwaróg zmielić dwa razy, dodać mascarpone oraz cukier i ucierać mikserem. Cały czas mieszając wbijać po jednym jajku do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Formę z ciastem włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić je do 1/2 wysokości tortownicy gotującą się wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec w 160 º C przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzony sernik razem z formą wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc. Następnie wyjąć z formy i dokończyć.wierzch:400 ml kremówki 36%2 łyżki cukru pudrukilka łyżek masy kajmakowej1-2 szczypty soliorzeszki ziemneKremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wierzch sernika. Masę kajmakową podgrzać w rondlu do uzyskania płynnej konsystencji, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę lekko przestudzić i polać nią sernik. Ciasto udekorować orzeszkami ziemnymi.Smacznego! :)