Wykonanie

Klasyczny sernik na
ciasteczkowym spodzie, z
bitą śmietaną, masą kajmakową i orzeszkami to mój pomysł na rozpoczęcie nowego tygodnia. Mam nadzieję, że ta pozytywna
słoneczna atmosfera nie będzie już nas opuszczać. Chociaż ostatnio sprawdza się stare porzekadła, że w marcu jak w garncu. Ale nie ma co! Niedługo pierwszy dzień wiosny! :)spód:200 g
herbatnikówkilka łyżek roztopionego
masłaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę od zewnątrz owinąć szczelnie folią spożywczą.
Herbatniki zmiksować blenderem, dodać
masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na 15 minut.masa serowa:400 g tłustego
twarogu250 g
mascarpone160 g
cukru2
jajkaTwaróg zmielić dwa
razy, dodać
mascarpone oraz
cukier i ucierać mikserem. Cały czas mieszając wbijać po jednym
jajku do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Formę z
ciastem włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić je do 1/2 wysokości tortownicy gotującą się
wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec w 160 º C przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzony sernik razem z formą wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc. Następnie wyjąć z formy i dokończyć.wierzch:400 ml kremówki 36%2 łyżki
cukru pudrukilka łyżek masy kajmakowej1-2 szczypty
soliorzeszki ziemneKremówkę ubić z
cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wierzch sernika. Masę kajmakową podgrzać w rondlu do uzyskania płynnej konsystencji, dodać
sól i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę lekko przestudzić i polać nią sernik. Ciasto udekorować
orzeszkami ziemnymi.Smacznego! :)
