Wykonanie

Składniki na spód:250 g
maślanych herbatników czekoladowych150 g
masłaSkładniki na masę
serową:1 kg
sera trzykrotnie mielonego5
jajek1 szklanka
cukru6 łyżek
mąki pszennej100 ml
śmietanki 30%Składniki na polewę:1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowejPrzepis:
Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku.
Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do
ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy (26 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Formę wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier oraz
ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym
żółtku, za każdym razem miksując je do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy
śmietankę kremówkę i również miksujemy. W osobnej misce umieszczamy wszystkie
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy aż będą sztywne. Następnie dodajemy je do masy serowej i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy.Tak przygotowaną masę
serową przekładamy do formy ze
spodem ciasteczkowym i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy sernik przez 90 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia.Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w misce z gorącą
wodą (tak aby całkowicie przykryła puszkę) na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy puszkę z
wody, otwieramy i nakładamy ok. 1/2 zawartości na sernik. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum godzinę.
