Wykonanie
Te bułeczki czekają na publikację już tyle czasu, że aż mi wstyd. Nie wiem dlaczego właściwie jeszcze się tu nie pojawiły... Najpierw miałam ciekawsze rzeczy do publikacji, później zaginęły się w
masie przeróżnych plików... Dzisiaj na szczęście je znalazłam, i czym prędzej dzielę się przepisem.To takie troszkę stuningowane
bułki śniadaniowe - żeby nie było nudno jest
bekon, który akurat zalegał w lodówce i koniecznie trzeba było coś z nim zrobić (swoją
drogą mam znów dwa opakowania i zastanawiam się właśnie, jak je dobrze spożytkować), do tego
cebulka, która świetnie współgra ze smakiem
bekonu, a na wierzchu oczywiście
żółty ser, który sprawia, że tak naprawdę można je jeść z samym
masłem, i też będą pyszne.Uwielbiam domowe
pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga!
Bułki z
bekonem,
cebulką i
seremSkładniki:(na 10 sztuk)500 g
mąki pszennej24 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru150 ml letniego
mleka150 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy aromatyzowanej
chilli2
cebule100 g
bekonu30 g
masładodatkowo:3 łyżki
mleka100 g
żółtego seraBekon i
cebulę pokroić w kostkę.
Bekon podsmażyć tak, żeby był chrupiący. Zdjąć z patelni, do pozostałego tłuszczu dodać
masło. Kiedy się rozpuści, wrzucić
cebulę, zezłocić. Wymieszać z
bekonem, ostudzić.
Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, rozkruszyć
drożdże, wsypać
cukier i wlać 100 ml
mleka wymieszanego z
wodą. Odstawić na 15 minut.Następnie do miski wlać resztę
mleka z
wodą, dodać
sól. Zagnieść ciasto. Dodać
cebulę z
bekonem, wlać
oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować
mlekiem, posypać
startym serem.Piec w 190 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Najbardziej lubię uniwersalność bułeczek - jeśli rozgryziecie proporcje podstawowych składników i zachowanie Waszego piekarnika, pozostaje już tylko eksperymentowanie. Do bułeczek bowiem można dodać niemal wszystko, i zawsze będą pyszne. Na słodko i wytrawnie, z dodatkami czy bez sprawią, że śniadanie będzie przeżyciem dużo ciekawszym.