Wykonanie
Domowe
pieczywo jest w modzie. Nie dość,że jest bardzo smaczne to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia.Możemy każdego ranka delektować się chrupiącą bułeczką lub pachnącym bochenkiem
chleba jednocześnie mając pewność , że w środku nie ma konserwantów i polepszaczy.To chyba wystarczający powód by zakasać rękawy i wziąć się za bary w domową produkcją
pieczywa.50 dag
mąki pszennej tortowej300 ml ciepłej
wody2,5 dag świeżych
drożdży2 łyżeczki
soliłyżeczka
cukru1\2 łyżeczki suszonego
tymiankucebula3 łyżki
oliwy z oliwekgarść startego
żółtego seraCebule obieramy , kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na
oliwie , aż ta zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem w ciepłej wodzie i porcjami dolewamy do posolonej
mąki jednocześnie zagniatając ciasto.Pod koniec wyrabiania - trwa to bardzo krótko - dodajemy
cebulkę wraz z
oliwą na której się dusiła i
tymianek. Zagniatamy ponownie. Miseczkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinkę. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie i odrywając kawałeczki formujemy zgrabne bułeczki. Ja robiłam niewielkie kulki dzięki
czemu z podanej proporcji wyszło mi ich 16 sztuk.
Bułki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do ponownego podrośnięcia.Każdą
bułkę smarujemy
wodą i posypujemy porcją
startego sera. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 do 20 min.
oliwę z oliwek można zastąpić
olejem lub
masłem albo innym tłuszczem
tymianek jest dość intensywny w smaku nie powinien zdominować smaku
bułek2,5 dag świeżych
drożdży zastąpi 7 gram
drożdży suszonych czyli mała paczka,wtedy mieszamy je z
mąką i dolewamy
wodę z
cukrembułki można posmarować roztrzepanym
jajkiem i zrezygnować z
sera