ßßß Cookit - przepis na Bułeczki cebulowo - serowe z nutą tymianku

Bułeczki cebulowo - serowe z nutą tymianku

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo jest w modzie. Nie dość,że jest bardzo smaczne to jeszcze wcale nie jest trudne do zrobienia.
Możemy każdego ranka delektować się chrupiącą bułeczką lub pachnącym bochenkiem
chleba jednocześnie mając pewność , że w środku nie ma konserwantów i polepszaczy.
To chyba wystarczający powód by zakasać rękawy i wziąć się za bary w domową produkcją
pieczywa.
50 dag mąki pszennej tortowej
300 ml ciepłej wody
2,5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
1\2 łyżeczki suszonego tymianku
cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
garść startego żółtego sera
Cebule obieramy , kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie , aż ta zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i porcjami dolewamy do posolonej mąki jednocześnie zagniatając ciasto.
Pod koniec wyrabiania - trwa to bardzo krótko - dodajemy cebulkę wraz z oliwą na której się dusiła i tymianek. Zagniatamy ponownie. Miseczkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinkę. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ponownie i odrywając kawałeczki formujemy zgrabne bułeczki. Ja robiłam niewielkie kulki dzięki czemu z podanej proporcji wyszło mi ich 16 sztuk. Bułki układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do ponownego podrośnięcia.
Każdą bułkę smarujemy wodą i posypujemy porcją startego sera. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 do 20 min.
oliwę z oliwek można zastąpić olejem lub masłem albo innym tłuszczem
tymianek jest dość intensywny w smaku nie powinien zdominować smaku bułek
2,5 dag świeżych drożdży zastąpi 7 gram drożdży suszonych czyli mała paczka,wtedy mieszamy je z mąką i dolewamy wodę z cukrem
bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i zrezygnować z sera
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2016/01/bueczki-cebulowo-serowe-z-nuta-tymianku.html