Wykonanie
Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolację lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub upieczenie się w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania
ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość.Składniki:1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka
cukru2 płaskie łyżeczki
soli80 g roztopionego
masła1 1/2 szklanki ciepłej
wody35 g świeżych
drożdży3 średnie
cebule5 1/2 - 6 szklanek
mąki pszennej100 g twardego
żółtego seraolej do smażenia
cebulimleko do posmarowania powierzchni
bułekWykonanie:Do kubka wlać połowę ciepłego
mleka podanego w przepisie,
cukier, rozkruszyć
drożdże, dodać łyżkę
mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż
drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka.
Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju i wystudzić.Do dużej miski wsypać
mąkę, wlać wyrośnięte
drożdże,
mleko,
sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki
wody, pozostałą
wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać
masło, wystudzoną
cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością
mąki.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formować małe bułeczki o średnicy 5 - 6 cm.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać bułeczki robiąc odstępy po 2 cm. Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wyrośnięte
bułki posmarować
mlekiem i posypać
serem.Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.Po upieczeniu wystudzić na kratce. Z tych proporcji wychodzi około 20 małych bułeczek.