ßßß
Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolację lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub upieczenie się w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość.Składniki:1/2 szklanki ciepłego mleka1 łyżka cukru2 płaskie łyżeczki soli80 g roztopionego masła1 1/2 szklanki ciepłej wody35 g świeżych drożdży3 średnie cebule5 1/2 - 6 szklanek mąki pszennej100 g twardego żółtego seraolej do smażenia cebulimleko do posmarowania powierzchni bułekWykonanie:Do kubka wlać połowę ciepłego mleka podanego w przepisie, cukier, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka.Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić.Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością mąki.Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość).Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formować małe bułeczki o średnicy 5 - 6 cm.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać bułeczki robiąc odstępy po 2 cm. Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać serem.Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.Po upieczeniu wystudzić na kratce. Z tych proporcji wychodzi około 20 małych bułeczek.