ßßß
Składniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)ciasto:125 g miękkiego masła150 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/4 łyżeczki soli5 żółtek150 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia30 ml mlekabeza:3 białkasok z 1/2 cytryny130 g cukru25 g płatków migdałowychmasa śliwkowa:500 g śliwek300 ml soku winogronowegoopakowanie kisielu o czerwonym kolorze (40 g)55 ml zimnej wodykrem:300 ml czerwonego półwytrawnego wina200 ml soku winogronowego75 g cukru1 cytryna1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody300 ml śmietany kremówki (38%)Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokłądnie miskując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z mlekiem.Spody 2 tortownic wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na pół, wyłożyć do foremek, równomiernie rozprowadzić łyżką.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.W tym czasie ubić na sztywno białka, pod koniec partiami wsypując cukier. Wlać sok z cytryny, połączyć.Wyjąć jedną z tortownic, rozprowadzić na wierzchu masę bezową, posypać płatkami migdałowymi.Piec w 175 st. C. przez 25 minut.Wyjąć obie tortownice, rozpiąć obręcze i wystudzić ciasto.Śliwki umyć, przekorić na połowy i usunąć pestki.Sok zagotować, poddusić w nim owoce przez 3-4 minuty.Odcedzić, wystudzić.Kisiel wymieszać z wodą, powoli wlewać do gotującego się soku, cały czas mieszając. Pogotować jeszcze chwilę, ostudzić.Spód ciasta (bez bezy) ułożyć na dnie formy, zamknąć obręcz. Wyłożyć śliwki, na wierzch wylać kisiel rozprowadzając tak, żeby dokładnie zakrywał wszystkie owoce.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Budyń rozprowadzić w 100 ml soku winogronowego.Wino, resztę soku, cukier, skórkę otartą z cytryny i sok z niej wyciśnięty zagotować. Odlać kilka łyżek, w których rozpuścić żelatynę.Do gotującego się płynu wąskim strumieniem wlać budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do całkowitego ostudzenia.Kremówkę ubić na sztywno, połączyć z kremem. Masę wyłożyć na kisiel, przykryć wierzchem ciasta (z bezą).Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.Smacznego!Poza tym chciałabym się podzielić pewną nowiną. Otóż uczyniliśmy krok w kierunku normalności, i sprawiliśmy sobie telewizor. Kiedy Panowie zasapani wkulali się do korytarza z ogromnym pudłem, byłam w lekkim szoku. Cóż - Phillipek robi wrażenie swoimi 52 calami... Teraz filmy będzie można oglądać prawie jak w kinie. Do tego Wii, i coś mi się wydaje, że Chłopcy przestaną zamykać się w swoich pokojach...