Wykonanie
Oszalałam na punkcie
śliwek. Mam nadzieję że wybaczycie mi kolejny
śliwkowy wpis ale spieszmy się kochać
śliwki.. tak szybko się kończą :) Obłędna
tarta, idealnie słodka na kruchuteńkim spodzie. Ciasto powstało na bazie tarty cytrynowej prezentowanej już wcześniej tutaj (klik). Jeśli lubicie takie smaki - polecam Wam baaaardzo :)Składniki na kruchy spód:180g zimnego
masła pokrojonego na kawałki3,5 łyżki
cukru3
żółtka (
białka odłożyć na
bezę)300g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli2-3 łyżki lodowatej
wodywykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą wyrobić na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np
fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru.wykonanie thermomix:Wszystkie składniki umieścić w naczyniu. Miksować 2-3 min obr.6. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 30 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np
fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 20 min do jasnozłotego koloru.Składniki na
bezę:3
białkaszczypta
soli100g
cukruponadto:1 kg
śliwek2 łyżki
bułki tartej25 g
płatków migdałowych do posypaniawykonanie tradycyjne:Podpieczony spód wyjąć. Spód obsypać
bułka tartą i wyłożyć umyte , wypestkowane i przekrojone na pół
śliwki. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.
Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier.Pianę wyłożyć na podpieczone
śliwki, posypać
płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 25 minut, zmniejszając temp do 180 stopni.wykonanie thermomix:Podpieczony spód wyjąć. Spód obsypać
bułka tartą i wyłożyć umyte , wypestkowane i przekrojone na pół
śliwki. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut.
Białka ze szczypta
soli umieścić w suchym naczyniu, nałożyć motylek. Ubijać 3 min/obr 3-4. Po ok minucie ubijania zacząć stopniowo dosypywać
cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone
śliwki, posypać
płatkami migdałów i wstawić do piekarnika na 25 minut, zmniejszając temp do 180 stopni.Smacznego :)