ßßß
Sezonowe ciasto kruche ze śliwkami i z bezą :-). Tym razem kruche ciasto z porzeczkami przekształciłam w ciasto z pysznym kruchym migdałowym spodem, by jeszcze bardziej smakowało ze śliwkami! Prosto i klasycznie.Składniki na kruchy spód:270 g mąki pszennej100 g zmielonych migdałów150 g masła, zimnego80 g cukru pudrupół opakowania cukru wanilinowego (8 g)kilka kropel ekstraktu z migdałówpół łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli4 żółtkaMąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać zmielone migdały, masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, ekstrakt z migdałów i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach lub 34 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, do złotego koloru.Nadzienie:700 g śliwek, odpestkowanych1 łyżka skrobi ziemniaczanejŚliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki. Umieścić razem ze skrobią w naczyniu i wymieszać.Beza:4 białkaszczypta soli200 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka skrobi ziemniaczanejpół szklanki płatków migdałów, do oprószeniaWszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć śliwkowe nadzienie (starając się układać śliwki rozcięciem ku górze). Na nie wyłożyć bezę, którą oprószyć płatkami migdałów. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.Smacznego :-).