Wykonanie
Sezonowe ciasto kruche ze
śliwkami i z
bezą :-). Tym razem kruche ciasto z
porzeczkami przekształciłam w ciasto z pysznym kruchym
migdałowym spodem, by jeszcze bardziej smakowało ze
śliwkami! Prosto i klasycznie.Składniki na kruchy spód:270 g
mąki pszennej100 g zmielonych
migdałów150 g
masła, zimnego80 g
cukru pudrupół opakowania
cukru wanilinowego (8 g)kilka kropel ekstraktu z
migdałówpół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli4
żółtkaMąkę i
proszek do pieczenia przesiać, dodać zmielone
migdały,
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
cukier wanilinowy,
sól, ekstrakt z
migdałów i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę (ciasto będzie klejące, ale oprószyć je
mąką), owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę o wymiarach lub 34 x 23 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść na papier do pieczenia i co pewien czas zanurzając dłonie w
mące, by się nie kleiło, dokładnie wylepić spód i wyrównać, lekko ponakłuwać widelcem. Schłodzić ponownie w lodówce przez 30 minut.Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18 - 20 minut, do złotego koloru.Nadzienie:700 g
śliwek, odpestkowanych1 łyżka
skrobi ziemniaczanejŚliwki przepołowić, większe przekroić na ćwiartki. Umieścić razem ze
skrobią w naczyniu i wymieszać.
Beza:4
białkaszczypta
soli200 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejpół szklanki
płatków migdałów, do oprószeniaWszystkie składniki na
bezę powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
białka i zacząć ubijanie. Kiedy
białka lekko się spienią dodać
sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacząć dodawać
cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą
skrobię i lekko wymieszać szpatułką.Na podpieczony spód (może być gorący) wyłożyć
śliwkowe nadzienie (starając się układać
śliwki rozcięciem ku górze). Na nie wyłożyć
bezę, którą oprószyć
płatkami migdałów. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i natychmiast obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch
bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.Smacznego :-).