Wykonanie

Raz w roku pod koniec lata robię z mamą knedle ze
śliwkami (węgierkami). Pychotka. Polecam!Składniki:ciasto:
mąka pszenna koszalińska (750 g)
woda (przygotujcie szklankę)
jajkoszczypta
solinadzienie:500 g
śliwek węgierek
cukier (może być brązowy)do polania:
masłobułka tartaPrzygotowanie:
Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki (ewentualnie mniejsze kawałki w zależności od tego jak duże placki zrobicie, ma być tyle
śliwki i
cukru żeby można było zakleić knedle).Z
mąki,
jajka, szczypty
soli i
wody zagniatamy zwarte i elastyczne ciasto. Odkrawamy po kawałku formujemy wałek i kroimy na 1 cm kawałki, wałkujemy na okrągłe placki i nakładamy po kawałku
śliwki i około 5 łyżeczki
cukru (na jednego pierożka). Na patelni topimy
masło i lekko podsmażamy z
bułką tartą, gotujemy
wodę w dość dużym garnku i solimy. Gdy część knedli będzie gotowa, wrzucamy na wrzącą
wodę i od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Resztę gotujemy po zaklejeniu. U nas w domu zawsze odbywa się to na dwie raty, najpierw trzeba się najeść później można szykować dalej. Nakładamy na talerze i polewamy
bułką tartą z
masłem. Dla mnie najlepsze są świeżo po ugotowaniu! Smacznego