Wykonanie
Składniki:730g obranych
ziemniaków,350g
mąki pszennej,2
jajka,18
śliwek,3 duże łyżki
masła,
bułka tarta,
sól.Opcjonalnie zamiast
masła i
bułki tartej:
śmietana,
cukier.Przygotowanie:Obrane
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe
ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich
mąkę,
jajka i troszkę
soli. Zagnieść ciasto. Ze
śliwek usunąć pestki - nie przekrajać ich do końca, pozostawić tak by się lekko obie połówki razem trzymały. Gdyby
śliwki były kwaskawe posypać ich środek
cukrem. Ciasto podzielić na pół, Z każdej części zrobić wałek i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek uformować mniej więcej w kulkę, rozpłaszczyć, położyć na środek
śliwkę, zawinąć, dobrze skleić brzegi i uformować kulkę. Zagotować
wodę, posolić. Wrzucać partiami knedle. Po wrzuceniu knedli lekko je od
spodu zamieszać by nie przywarły do dna garnka. Po wypłynięciu gotować ok.3minuty. Na patelni rozpuścić
masło i nasypać troszkę
bułki tartej. Chwilkę podsmażyć i taką bułeczkę położyć na knedle. Takie knedle są już gotowe. Można je dodatkowo jeszcze posypać
cukrem. Natomiast jeśli wolisz knedle ze
śmietaną i
cukrem, to pomiń etap z
masłem i
bułką tartą.
Smacznego!!!