Wykonanie
Te knedle w sezonie
śliwkowym pojawiają się na naszym
stole dość często. Jest to dobra propozycja na piątkowy obiad. Lubię je robić, bo nie są pracochłonne i wszystkim bardzo smakują. Nauczyła mnie robić je moja Mama, gdy byłam jeszcze nastolatką.
Składniki :600 g
ziemniaków obranych ( u mnie lordy )2 szklanki
mąki pszennej + trochę do oprószenia stolnicy1 duże
jajkook.¾ łyżeczki
soliok. 250 g
śliwekdodatkowo do polania knedli :ok. 100 g
masła lub
masła roślinnegoniecałe pół szklanki
bułki tartej (najlepiej własnej roboty)1 - 2 łyżki
cukruWykonanie :
Śliwki myjemy, osuszamy ściereczką i kroimy w poprzek na pół ( duże kroimy na 3 - 4 części). Wyjmujemy pestki i odstawiamy. Obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odlewamy
wodę, krótko trzymamy na bardzo małym ogniu pod pokrywką, zestawiamy z ognia i jeszcze gorące przepuszczamy przez praskę wprost do miski.Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Dodajemy
jajko, mieszamy łyżką z
ziemniakami, wsypujemy
mąkę (ok. ¼ szklanki zostawiamy) i
sól. Wszystko krótko zagniatamy i przekładamy na stolnicę opruszoną
mąką. Dalej zagniatamy, nie za długo do uzyskania jednolitej masy, dodając pozostałą
mąkę (¼ szklanki). Z ciasta formujemy dłońmi placek o grubości 4-5 cm i kroimy na 3- 4 paski. Z tych kawałków toczymy wałeczki o średnicy ok. 4 cm i kroimy na ok. 3 cm kawałki.Z każdego kawałka robimy placuszek o grubości ok. 1 cm i układamy na środku jedną połówkę lub jedną część
śliwki i zalepiamy ją
ciastem, opruszamy delikatnie
mąką.Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej
wody z dodatkiem 1 łyżki
oliwy (
oleju) i gotujemy 5 - 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek.Podajemy na ciepło polane
bułką tartą w roztopionym
maśle z dodatkiem jednej łyżki
cukru. Gdy lubimy bardziej słodkie dodajemy 2 łyżki
cukru.Wykonanie polewy :
Masło roztapiamy, zestawiamy z ognia, wsypujemy
bułkę tartą ( tyle, aby po napęcznieniu
bułki utworzyła się prawie papka), dodajemy
cukier i mieszamy. Gdy
bułka napęcznieje króciutko podgrzewamy i jeszcze dobrze ciepłą polewamy knedle.
Polecam również :