Wykonanie
Wielkanocne menu już zaplanowane? Ja ciągle się waham... Jest tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę
marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną
migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z
marchewkową wilgocią.Przepis znalazłam w Ciastach i deserach, nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że
będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie. Nie zawiodłam się.W składzie jest marcepan, mielone
migdały i
amaretto. Do tego szczypta
szafranu, który sprawia, że kolor ma to ciasto po prostu fenomenalny. Pachnie
migdałami i
szafranem właśnie, zdecydowanie odświętnie. Jest wilgotna, jak zresztą każde ciasto
marchewkowe, ale nie zakalcowata. Troszkę paskowa, ale się nie kruszy. Puszysta mięciutka i pyszna. Każdy kęs to czysta rozkosz... Tak, moi
drodzy -
póki co to mój babkowy faworyt. Coś wspaniałego.Jeśli jeszcze nie macie sprecyzowanych
planów co do świątecznej babki - pomyślcie o tej. Warta jest zachodu.W oryginale wierzch udekorowano marcepanowymi
marchewkami - mi się, szczerze mówiąc, nie chciało ich lepić, więc ułatwiłam sobie życie lukrem
cytrynowym i
płatkami migdałów.
Lukier stanowi przyjemny kontrapunkt, a
migdały cudownie chrupią. Ale
marchewki to też świetny pomysł - jeśli tylko macie czas.Babka
marchewkowo-migdałowa

Składniki:(na formę do babki z kominem o pojemności 1 , 5 l)250 g
marchwi250 g miękkiego
masła100 g marcepanu100 g
cukru1/4 łyżeczki nitek
szafranu1 łyżka wrzątku4
jajka75 g
mąki ziemniaczanej175 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g mielonych
migdałów1 łyżki
amarettododatkowo:100 g
cukru pudru3 łyżki
soku z cytryny15 g
płatków migdałowychMarchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Szafran pokruszyć, zalać wrzątkiem i ostudzić.
Masło utrzeć z pokruszonym marcepanem,
cukrem i
szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać
jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.
Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z
migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać
marchewkę i
amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Przestudzić w formie.Babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu
spodem do góry.
Migdały uprażyć na suchej patelni, ostudzić.Z
cukru pudru i
soku z cytryny utrzeć
lukier. Polać nim babkę, udekorować
płatkami migdałowymi.Smacznego!Nie jestem pewna, czy uda mi się jeszcze dodać jakieś przepisy przed Świętami. Chciałabym więc życzyć Wam cudownie spędzonej Wielkiej Nocy, w towarzystwie najbliższych, przy prawdziwie wiosennej pogodzie. Z pisankami, kurczaczkami i zajączkami. Z radością i śmiechem. Wesołych Świąt!